Mediji

Arhiv: Pojasnila ob aktualnem pozivu SAZOR k podpisu licenčne pogodbe

Nekatera podjetja ste že prijela poziv k podpisu licenčne pogodbe z Združenjem SAZOR GIZ k.o., ki ima na podlagi Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic in dovoljenja Urada RS za intelektualno lastnino pravico za kolektivno upravljanje pravic avtorjev in založnikov. Ob tem so se pojavila določena vprašanja, zato vam želimo pojasniti, kaj je bila podlaga in razlog za sklenitev skupnega sporazuma.

Arhiv: GZS podpira predlog skrajšanja obdobja nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca

Na jutrišnji izredni seji Državnega zbora naj bi poslanci odločali tudi o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta predvideva tako skrajšanje obdobja nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca za posamezno odsotnost s 30 na 20 delovnih dni, poleg tega pa skrajšuje tudi skupno obdobje v posameznem koledarskem letu, ko se nadomestilo izplačuje v breme delodajalca, in sicer s 120 na največ 80 delovnih dni v letu.

Arhiv: Bikovska rast energentov: rešitve za podjetja še ni na vidiku!

Ljubljana, 21. januar 2022 – »Od današnjega sestanka predstavnikov GZS in gospodarstva z državnimi sekretarji MzI, MGRT in MF glede reševanja problematike alarmantne rasti energentov smo pričakovali veliko več,« je jasna izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal po razgovoru o predlogu sheme pomoči najbolj prizadetim podjetjem.

Arhiv: Anketa GZS: Bikovska rast cen energentov hromi gospodarstvo. Vlada naj ukrepa v najkrajšem času!

Ljubljana, 20. januar 2022 – Stroški za energijo so v letu 2021 glede na 2020 podjetjem porasli za blizu 18 odstotkov. Ocenjeni stroški za energijo v letu 2022 pa naj bi za skoraj 128 odstotkov presegli stroške energije v letu 2021. 12 odstotkov podjetij kot ukrep za obvladovanje povišanih strokov energentov navaja zaustavitev proizvodnje. Skoraj polovica podjetij opozarja, da je njihov dolgoročni obstoj ogrožen. To je pokazala anketa, ki jo je izvedla Gospodarska zbornica Slovenije med gospodarskimi subjekti. Na anketo je odgovorilo 148 podjetij, glede na njihovo skupno porabo energije pa ocenjujemo, da gre za reprezentativni vzorec.

Arhiv: GZS predlaga razširitev pomoči za nakup hitrih testov za vse delavce

Ljubljana, 18. januar 2022 – "Na Gospodarski zbornici Slovenije predlagamo, da se pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje razširi na vse delavce in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost, ne glede na to, ali je za njih samotestiranje obvezno po predpisih ali ne," je v pobudi, naslovljeni na Vlado RS zapisal generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: Zadnje spremembe pri karantenah gospodarstvo spravljajo v neenakopraven položaj

Ljubljana, 18. januar 2022 – »Gospodarstvo sicer pozdravlja spremembe, ki od jutri veljajo glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu. Vendar pa enako pričakujemo tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu. Dejstvo je, da se vedno več podjetij sooča z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij,« opozarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Ob tem je izrazil razočaranje, da kljub napovedim glede skrajšanja karanten do tega za enkrat ni prišlo.

Arhiv: Delodajalci podpiramo predlagane spremembe Zakona o dohodnini

Razlogi: zaposleni bodo prejeli višje neto plače, kupna moč bo večja, gospodarstvo pa bo hitreje okrevalo.

Arhiv: Lesarska delegacija na EXPO 2020

Zaradi velikega obiska in COVID omejitev se današnji slovenski poslovni forum na EXPU 2020 "Sustainable Living and Wood" odvija hkrati v slovenskem paviljonu in na prostem. Forumu bodo sledili tudi B2B.

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje pomoč na področju stroškov energentov TAKOJ

Ljubljana, 14. januar 2022 – Na Gospodarski zbornici Slovenije je danes zasedal Strateški svet za energetski prehod (SSEP). V ospredju je bila še vedno nerešena problematika visokih cen energije za gospodarstvo, ki zaradi izrednih razmer pričakuje takojšnjo pomoč. Člani SSEP opozarjajo tudi na nujnost sprejemanja strateških odločitev na področju energetike, ki se v zadnjih letih prepogosto odlagajo na kasnejše obdobje, medtem pa Slovenija plačuje kazni in nenazadnje ostajamo povsem nezavarovani pred razsežnostmi vseevropske energetske krize, ki smo ji priča.

Arhiv: Lesarska gospodarska delegacija na 5-dnevni obisk na EXPO 2020 Dubaj

Ljubljana, 14. januar 2022 – V nedeljo, 16. januarja, na 5-dnevni poslovni obisk na EXPO 2020 Dubaj odhaja slovenska lesarska gospodarska delegacija. Delegacijo organizirata GZS in Lesarski grozd v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in MGRT, Direktoratom za lesarstvo.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.