Mediji

Arhiv: Na strateškem svetu GZS za več sodelovanja z ministrstvom za digitalno preobrazbo

Ljubljana, 6. april 2023 – Nujno je, da Ministrstvo za digitalno preobrazbo bolj upošteva Gospodarsko zbornico Slovenije pri pripravi ključnih strateških dokumentov in odločitev s področja digitalizacije, je sklep današnje seje Gospodarskega strateškega sveta za digitalizacijo (GSSD), ki kot cilj do leta 2030 izpostavlja napredovanje Slovenije na 5. mesto na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI).

Arhiv: Nagrada Feniks letos v Sežano

Ljubljana, 5. april 2023 - Podjetniška šola za osebe z izgubo sluhaInkubatorjaiz Sežane je letošnji prejemnik nagrade Feniks za najboljši svetovalni projekt leta 2022. Gre za prvo tovrstno šolo v Sloveniji in v Evropi, ki je prilagojena potrebam oseb z različno stopnjo izgube sluha. »Inkubator Sežana je skozi ta projekt potrdil rek, da je družba tako bogata, kolikor dobro skrbi za svoje najšibkejše,« so v obrazložitvi zapisali člani žirije.

Arhiv: Da digitalizaciji, ne predlaganim spremembam ZZZS

»Na Gospodarski zbornici Slovenije imamo številne pomisleke glede predloga Zakona o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V mnogočem je neuravnotežen ter prinaša več vprašanj kot odgovorov,« je bil kritičen izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček po seji Ekonomsko-socialnega sveta 4. aprila, na kateri so sicer obravnavali tudi predlog Zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu

Arhiv: Na vzhodu Slovenije pogrešajo investicije v infrastrukturo in kadre

Kar trije ministri, za gospodarstvo, za kmetijstvo in za kohezijo in regionalni razvoj so se udeležili današnjega srečanja v Laškem, kjer so se zbrala podjetja iz živilsko-predelovalne industrije iz vzhodne kohezijske regije. »Če hočemo, da se razvija kmetijstvo, se mora razvijati tudi živilska industrija,« je poudarila direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc, ki je bila, skupaj z regijskimi zbornici znotraj skupine GZS, pobudnica današnjega dogodka. Podoben dogodek, namenjen zahodni kohezijski regiji, so organizirali že pred dvema tednoma v Postojni.

Arhiv: Kje so kadri? V tujini

Brdo pri Kranju, 22. marec 2023 - Premalo otrok, nepremišljeno usmerjanje otrok pri izobraževanju, neprivlačni delovni pogoji - vse to nas je pripeljalo do današnjega pomanjkanja kadrov, je bila ugotovitev okrogle mize na današnji 10. konferenci malega in srednjega podjetništva v organizaciji Podjetniško trgovske zbornice (PTZ) pri GZS. »Če se pošalim, je kadre pobrala tudi korona. Pa ne samo v Sloveniji. Prirast v državo je sicer pozitiven, vendar hkrati mladi, izobraženi, še vedno odhajajo,« je dejal minister za delo Luka Mesec.

Arhiv: Vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij v MENA regiji, Afriki ter na azijskih trgih

Med 19. in 22. marcem 2023 je potekal obisk gospodarske delegacije v Dubaju, v okviru katerega je bila na slovenskem paviljonu v Dubaj Expo City izvedena mednarodna konferenca na temo naprednih digitalnih tehnologij. Ob tej priložnosti je bilo vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij za predstavitev in pozicioniranje slovenskih podjetij v MENA regiji, Afriki ter na azijskih trgih. Dogodek je naletel na izjemen odziv slovenskih in tujih podjetij, kar obeta velik poslovni potencial za sodelovanje naših podjetij v regiji.

Arhiv: Za vzdržen pokojninski sistem nujna prenova drugega in uvedba tretjega stebra

Ljubljana, 21. marec 2023 – Prenova pokojninskega sistema bo pomembno vplivala na obremenitve dohodkov delovno aktivnih oseb in odmero pokojnin za prihodnje upokojence. To odpira tudi večjo potrebo po lastnem varčevanju za starost, ki mora biti naslovljeno z ustreznimi instrumenti, so se strinjali udeleženci današnjega posveta o vzdržnem pokojninskem sistemu.

Arhiv: Izzivi in priložnosti kmetijskih in živilskih podjetij na zahodu Slovenije

»Časi, ki so pred nami, bodo zahtevali še več povezovanja in sodelovanja, če bomo hoteli, da bo gospodarstvo slišno in uslišano«, je uvodoma poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na dogodku, ki so ga danes v Postojni organizirali Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj z regionalnimi zbornicami, ki sodijo v zahodno kohezijsko regijo. Podoben dogodek, posvečen vzhodni kohezijski regiji bo konec meseca v Laškem.

Arhiv: Javno pismo predsedniku vlade: Še vedno množica nerešenih vprašanj na področju energetike

Ljubljana, 16. marec 2023 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so danes na predsednika vlade RS naslovili javno pismo, v katerem so opozorili na ključna še ne rešena vprašanja na področju energetike.

Arhiv: Na strateškem svetu GZS o pomenu gradbeništva in kadrih: prihaja ALFA generacija

Ljubljana, 16. marec 2023 – Na včerajšnji seji strateškega sveta GZS za investicije in gradbeništvo so člani sveta razpravljali o multiplikativnih učinkih gradbeništva, pomankanju kadrov ter poklicih prihodnosti, ki bodo zeleni in trajnostni. Pri privabljanju perspektivnih mladih je potrebno še več povezovanja na nivoju deležnikov, hkrati pa tudi sprememb na sistemski ravni.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.