Mediji

Arhiv: Dolgotrajna oskrba da, a ne na plečih delodajalcev

Ljubljana, 11. 7. 2023 – Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS smo na ministre in poslance DZ naslovile svoje predloge in pripombe na Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je Vlada posredovala v nadaljnjo parlamentarno proceduro brez soglasja socialnih partnerjev. Predlog namreč prinaša dodatne obremenitve za slovensko gospodarstvo, kar bi zmanjšalo njegovo konkurenčnost in posledično ogrozilo delovna mesta.

Arhiv: Negativni trendi v industrijski proizvodnji so znak za alarm

Ljubljana, 11. 7. 2023 - Tudi statistični podatki o industrijski proizvodnji v Sloveniji za mesec maj niso obrnili negativnega trenda, ki ga industrija beleži vse od oktobra lani. »Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnosti je najšibkejši po juliju 2020,« je izpostavil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc na izrednem sestanku vodstva GZS s predsedniki panožnih združenj, ki so med drugim obravnavali tudi pričakovane dodatne obremenitve gospodarstva kot posledico napovedanih reform vlade.

Arhiv: GZS podpira pobudo »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«

Gospodarska zbornica Slovenije je pristopila k pobudi »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«. Osnovni cilj pobude je, da postane globalno gibanje, ki bi prispevalo k zmanjšanju porabe energije za hlajenje poslovnih in stanovanjskih prostorov. Podpisniki želimo na eni strani spodbuditi uporabnike klimatskih naprav, da pri hlajenju prostorov varčujejo z energijo, po drugi strani pa vključiti tudi proizvajalce klimatskih naprav in sistemov. Vizija je, da po korakih pridemo do točke, ko temperature hlajenja ne bi bile nižje od 24oC. Pobuda je pridobila široko podporo tako med gospodarskimi subjekti kot tudi med okoljskimi organizacijami, podpisniki pa smo jo pred dnevi posredovali tudi ministru za gospodarstvo, turizem in šport.

Arhiv: Delodajalske organizacije ministrstvu poslale pripombe in predloge sprememb predloga novele ZDR-1

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je 23. junija posredovalo v javno obravnavo predlog novele Zakona o delovnih razmerjih, pri čemer le-ta poteka do 10. julija 2023.

Arhiv: Hitenje pri sprejemanju zakonov ne more biti izgovor za kršitev socialnega dialoga

Ljubljana, 7. julij 2023 – Člani Strateškega sveta GZS za kolektivno dogovarjanje so na seji ostro obsodili kršitve Pravil o delovanju Ekonomsko socialnega sveta in pozvali Vlado k večjemu vključevanju, spoštovanju in upoštevanju socialnih partnerjev pri sprejemanju predpisov in drugih odločitev na ekonomskem in socialnem področju.

Arhiv: Prometni zastoji: zakaj zgolj javni promet ni rešitev

Ljubljana, 5. julij 2023 – V Sloveniji se soočamo s preozkimi avtocestami in s še vedno zastarelim železniškim omrežjem, ki ne omogoča ne povečanja hitrosti vlakov ne povečanja kapacitet. Zato so nujni takojšnji ukrepi tako na prometni infrastrukturi kot dodatni »mehki« ukrepi, so se strinjali govorci na današnji novinarski konferenci GZS.

Arhiv: Ali so slovenska podjetja pripravljena na umetno inteligenco?

»Po statističnih podatkih le 12 odstotkov podjetij z deset ali več zaposlenimi uporablja tehnologije umetne inteligence. Med tistimi 88 odstotki, ki je ne uporabljajo, med najpogostejšimi razlogi navajajo visoke stroške in pomanjkanje ustreznega znanja.« To je danes na omizju o pomenu umetne inteligence za vodenje v gospodarstvu povedal predsednik GZS Tibor Šimonka.

Arhiv: Protest delodajalskih organizacij ob vložitvi Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih v javno obravnavo

Delodajalske organizacije, članice ESS, izražamo protest nad vodenjem socialnega dialoga in kršenjem Pravil o delovanju ESS, kar se je še posebej odrazilo pri pogajanjih pogajalske skupine ESS glede Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: predlog zakona). Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je dne 26. 6. 2023 v javno obravnavo in v medresorsko usklajevanje vložilo predlog zakona, pri čemer je rok za podajo pripomb le do 10. 7. 2023.

Arhiv: LETNA SKUPŠČINA EVROPSKIH VINARJEV 2023

Ambiciozni načrt za zaščito kulture vina in trajnosti vinarskega sektorja EU sta bila v ospredju dogovorov Generalne skupščine Evropskega združenja vinarjev

Arhiv: Nastop slovenskih podjetij na sejmu Korea Import Fair 2023

V prestolnici Republike Koreje se je v četrtek, 29. junija, s svečanim odprtjem začela sejemska prireditev, ki jo organizira združenje korejskih uvoznikov KOIMA, edina privatna korejska organizacija, ki že preko 50 let združuje korejske uvoznike.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.