Mediji

Arhiv: Skoraj 8-odstotni padec industrijske proizvodnje je opozorilni znak o nezadostnih ukrepih na področju energetike

Ljubljana, 19. junij 2023 – Medtem ko se je v EU proizvodnja v aprilu povečala za en odstotek, je Slovenija beležila daleč največji, skoraj 8-odstotni padec. Padec je očiten znak, kako občutljiva je naša industrija na visoke cene energentov.

Arhiv: Izbrane najboljše inovacije Podravja 2023

Štajerska gospodarska zbornica je v petek, 16. junija, podelila 5 zlatih, 15 srebrnih in 8 bronastih priznanj ter priznanje za prebojno inovacijo. Najvišje ocenjene inovacije se bodo 19. septembra 2023 na Dnevu inovativnosti potegovale za nacionalna priznanja najboljšim inovacijam.

Arhiv: Odziv GZS na medijsko poročanje glede izplačila dividend v družbi SIJ d. d.

Tematika, ki je v teh dneh preplavila medije, se je posredno dotaknila tudi naše organizacije - Gospodarske zbornice Slovenije, ki ima več kot 172-letno tradicijo. Zato smo se kot vodstvo GZS dolžni odzvati in pojasniti, da je bila vloga GZS vseskozi, tudi v času energetske krize, podrejena našemu poslanstvu - zastopanju interesov gospodarstva oziroma naših članov.

Arhiv: Delodajalske organizacije pričakujejo celovito predstavitev predvidenih zakonodajnih sprememb

Številni zakoni se trenutno sprejemajo preveč parcialno. Delodajalske organizacije, članice ESS, ob tem ugotavljamo, da vsako ministrstvo s svojimi zakonskimi predlogi gospodarskim subjektom nalaga le nove finančne in administrativne obremenitve namesto obljubljenih razbremenitev, kar je nesprejemljivo.

Arhiv: Energetska politika: Ključno je premišljeno, odločno in hitro ukrepanje vlade

Ljubljana, 16. junij 2023 – »Na Gospodarski zbornici Slovenije podpiramo načrte države na področju OVE virov, vendar smo dolžni opozoriti, da ti viri ne zagotavljajo stabilnega in cenovno konkurenčnega vira energije za industrijo. V kolikor ne želimo ogroziti delovanje industrije v prihodnosti, moramo poleg OVE investirati tudi v jedrsko energijo, ki se je izkazala kot najbolj zanesljiva in konkurenčna,« je ob današnji predstaviti celovitih rezultatov študije o ekonomskih in podnebnih učinkih zamud pri izvajanju energetske politike Slovenije izpostavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Arhiv: Pomemben mejnik: GZS uvaja digitalni Glas gospodarstva

Ljubljana, 15. junij 2023 – Z današnjim dnem je zaživel digitalni Glas gospodarstva. Z novim produktom, ki je plod znanja lastnih strokovnjakov, Gospodarska zbornica Slovenije pospešuje svojo digitalno preobrazbo, hkrati pa uvaja bolj sodoben pristop k deljenju ključnih informacij s področja gospodarstva, razvoja in regulative.

Arhiv: Podeljena priznanja najboljšim inovacijam Dolenjske in Bele krajine

14. junij 2023 - Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je v okviru Dneva inovativnosti GZDBK, ki je potekal v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, najboljšim inovacijam v regiji podelila 12 zlatih, 16 srebrnih in 2 bronasti priznanji. Pet najbolje uvrščenih inovacij se bo potegovalo za najvišja priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 19. septembra 2023.

Arhiv: Zeleni vodik - čist, trajnostni in univerzalni gradnik energije za večjo energetsko neodvisnost

Ljubljana, 13. junij 2023 - Prehod v nizkoogljično nevtralno družbo bo možen le z revolucionarno tehnološko prenovo industrije, ki bo podprta s temeljnimi spremembami v načinih proizvodnje, distribucije in porabe energije. Spremembe bodo tako korenite, da EU v tem kontekstu govori o tretji industrijski revoluciji. Eden pomembnejših energentov, ki bi pomenili preskok na tem področju, je zeleni vodik, ki bo omogočil večjo energetsko neodvisnost od klasičnih fosilnih goriv ter ohranitev konkurenčnosti ključne industrije.

Arhiv: Podeljena priznanja inovacijam regije Posavje za leto 2023

Posavje je bogatejše za šest zlatih, devet srebrnih in tri bronasta priznanja, ki jih je GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško v partnerstvu z MGTŠ, SPIRIT Slovenija in tradicionalnimi podporniki inovativnosti, tokrat dvajsetič, podelila najboljšim inovacijam v regiji.

Arhiv: Podeljena priznanja najboljšim inovacijam v obalno-kraški ter primorsko-notranjski regiji

13. junij 2023 - Primorska gospodarska zbornica in Regionalna gospodarska zbornica Postojna sta danes priredili slavnostno podelitev priznanj za najboljše inovacije v obalno-kraški ter primorsko-notranjski regiji. Najbolje ocenjene inovacije v obeh regijah bodo kandidirale za najvišja priznanja za inovacije na nacionalni ravni, ki bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 19. septembra 2023.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.