Mediji

Arhiv: Skupina pohištvenih podjetij se je vrnila iz gospodarske delegacije v ZDA in Kanado

Od 21. do 28. maja 2023 je bila uspešno izvedena večdnevna gospodarska delegacija šestih pohištvenih podjetij v New York, ZDA in Toronto , Kanada. Delegacijo je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija ob podpori Direktorata za lesarstvo pri MGTŠ. Koordinacijo izvedbe pa je zagotovil Lesarski grozd ob sodelovanju GZS – Združenja lesne in pohištvene industrije, Veleposlaništev v Washingtonu in Ottawi ter Kanadsko-Slovenske gospodarske zbornice iz Toronta.

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem

Kranj, 1. junij 2023 – Gorenjska je danes bogatejša za 6 zlatih, 7 srebrnih, 2 bronasti priznanji in 1 invencijo, ki jih je GZS – Regionalna zbornica Gorenjska ob boku s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z MGTŠ in SPIRIT Slovenija podelila najboljšim inovacijam v regiji.

Arhiv: Okoljski dan gospodarstva: Trajnost je način življenja

Brdo pri Kranju, 31. maj 2023 -Okoljska zakonodaja je obsežna, kompleksna in zahtevna. Sodelovanje vseh deležnikov, verodostojnost podatkov in sledljivost ne le odpadkov, ampak tudi surovin, nevarnih snovi ter poti kroženja izdelkov je ključnega pomena.

Arhiv: Zamik izgradnje JEK2 stane 900 mio evrov letno

Ljubljana, 30. maj 2023 – Predlog NEPN, ki temelji zgolj na OVE virih, povečuje izpuste CO2, energetsko uvozno odvisnost ter stroškovno ceno električne energije za skoraj 70 EUR/MWh. To potrjuje prvi del študije, ki jo je na današnji seji UO GZS predstavil Jože P. Damijan. »Strateškega pomena je, da Slovenija doseže elektroenergetsko uvozno neodvisnost in hkrati podnebno nevtralnost do leta 2035. Zato GZS vztraja, da mora vlada odločitev o izgradnji JEK 2 sprejeti čim prej,« je izpostavil predsednik GZS Tibor Šimonka na današnji seji Upravnega odbora. ​

Arhiv: 18 piv prejelo znak »Pivo odlične kakovosti 2023«

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je podelila 18 znakov »Pivo odlične kakovosti 2023« skupaj 7 podjetjem v okviru 3. senzoričnega ocenjevanja piva, ki je potekalo v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Strokovni senzorični panel je skupno ocenil 36 piv iz 10 pivovarn.

Arhiv: Združenje industrije pijač podpira uvedbo kavcijskega sistema za embalažo pijač: Gre za pomemben korak k trajnostnemu in krožnemu gospodarstvu

Združenje industrije pijač pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij je širši zainteresirani javnosti predstavilo zaključke dvoletne študije o uvedbi kavcijskega sistema na področju ločenega zbiranja plastenk in pločevink pijač v Sloveniji. Gre za prvo vseobsežno študijo na tem področju v Sloveniji. Študija potrjuje, da v Sloveniji potrebujemo kavcijski sistem za izpolnitev ciljev do leta 2025 in 2029 na področju ločenega zbiranja PET in recikliranja. Sistem naj bi vključeval PET plastenke in pločevinke iz kategorij brezalkoholne pijače, embalirana voda, sokovi in nektarji, pivo, mešanice na osnovi piva/vina. Predlagana višina kavcije je 0,20 EUR, ki naj bo obdavčena z 0 % DDV za kavcijo. Udeležba proizvajalcev pijač je obvezna, prav tako prevzem s strani prodajnih mest. Za uvedbo kavcijskega sistema bomo potrebovali najmanj 18 mesecev. Predstavniki industrije pijač želijo aktivno sodelovati pri načrtovanju in implementaciji sistema, ki bo učinkovito reševal izzive ravnanja z odpadno embalažo ter ponovne rabe surovin.

Arhiv: Strateška razvojno-inovacijska partnerstva – pomemben inštrument za konkurenčnost Slovenije

Ljubljana, 24. maj 2023 – Strateška razvojno inovacijska partnerstva so izjemno učinkovit inštrument za povezovanje na področju raziskav, razvoja in inovacij ter kot taki prispevajo k nadaljnjemu razvoju in dvigu dodane vrednosti slovenskega gospodarstva, so se strinjali udeleženci današnjega povezovalnega dogodka »SRIP-i in gospodarska konkurenčnost Slovenije«.

Arhiv: Rebalans proračuna ne v škodo gospodarstvu!

Ljubljana, 23. maj 2023 – Gospodarska združenja, ki smo člani Ekonomsko socialnega sveta, nasprotujemo rebalansu proračuna, ki gre v škodo gospodarstvu. Hkrati pa izpostavljamo, da je ključnega pomena, da masa plač v sektorju država ne presega zastavljenih okvirjev v rebalansu ter da se omeji diskrecijske ukrepe na področju transferjev gospodinjstvom.

Arhiv: Vodik – ključni element prehoda v brezogljično družbo

Dobrovo v Brdih, 23. maj 2023 – Vodikova tehnologija je vse bolj prepoznana kot ena izmed ključnih tehnologij na poti do ogljično nevtralne družbe, so se strinjali udeleženci današnje konference z naslovom HYDROGEN ECOSYSTEM NORTH ADRIATIC 2023.

Arhiv: Slovenska poslovna delegacija v Vietnamu

Hošiminh, 22. maj 2023 - V Hošiminhu je danes potekalo intenzivno poslovno mreženje v okviru dogodka Slovensko-vietnamski poslovni forum, ki so ga organizatorji slovenske gospodarske delegacije - MZEZ, MGTŠ, SPIRIT Slovenija in GZS - pripravili v sodelovanjem z vietnamskim delom Europe Enterprise Network, Francosko gospodarsko zbornico v Vietnamu.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.