Zapri

Arhiv: Gospodarstvo enotno za solidarno pomoč in sodelovanje pri obnovi in razvoju II

Ljubljana, 19. september 2023 - Dobrih 7 tednov po poplavah je gospodarstvo še bolj enotno in združeno v želji, da sodeluje pri pripravi premišljenih in dolgoročnih odločitev, ki ne bodo privedle do dodatnih nepotrebnih pretresov v poslovnem okolju. Zavedamo se, da bosta okrevanje po poplavah in obnova dolgotrajna procesa, vendar pa ju obenem vidimo tudi kot priložnost, da skupaj ustvarimo bolj stabilno in napredno gospodarsko okolje, ki bo dovolj konkurenčno, da bomo lahko zagotavljali delovna mesta in razvoj.

Arhiv: Stališče gospodarstva o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja - 2

Ljubljana, 14. september 2023 - Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko – nemška gospodarska zbornica in Advantage Austria Ljubljana so na predsednika vlade, ministrsko ekipo, poslanske skupine v Državnem zboru RS ter na Državni svet RS naslovile pismo, v katerem pobudnikom Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja, za kar trenutno poteka zbiranje 5.000 podpisov državljank in državljanov, očitajo zavajanje javnosti, pomanjkanje javne razprave, kršitev evropskih pravil in standardov, uvajanje novih administrativnih obremenitev in novih dajatev.

Arhiv: Slovenija ima temelje za vzpostavitev e-zdravja, čas za izvedbo je zdaj!

V Sloveniji imamo veliko potrebnega znanja in dobrih praks in se iz tega lahko veliko naučimo. Z vidika uporabnika pa si želimo moderno, tehnološko napredno zdravstvo, ki bo dostopno in uporabnikom prijazno. To so ugotavljali na konferenci Zdravje 2023.Udeležence so uvodoma pozdravili Bojan Budja, odgovorni urednik Dela, Igor Zorko, podpredsednik GZS in predsednik sekcije eZdravje pri ZIT, ter Tine Kračun, direktor ISR.

Arhiv: Vozila, poplavljena nad nivojem sedeža, neprimerna za varno udeležbo v prometu

Ljubljana, 13. september 2023 - Člani Sekcije pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili, ki deluje v okviru GZS - Podjetniško trgovske zbornice, opozarjajo, da številnih vozil, ki so bila poplavljena, ni mogoče popraviti na način, da bi lahko bila varno vključena v nadaljnji promet. Tudi po izvedbi popravila vozil, ki so prišla v stik z vodo nad nivojem sedeža, je vprašljivo zanesljivo delovanje naprav, ki zagotavljajo varno udeležbo v prometu.

Arhiv: Razvoj Koroške je odvisen predvsem od izgradnje hitre ceste

Radlje ob Dravi, 8.9.2023: Podpirajmo slovensko, je bil slogan letošnjega gospodarskega foruma Koroške v organizaciji Koroške gospodarske zbornice, občine Radlje ob Dravi, Projekta Miss Slovenija in ostalih deležnikov. Dogodka, na katerem sta sodelovala kar dva ministra, za gospodarstvo in za digitalno preobrazbo, so se udeležili številni gospodarstveniki in se vsi enoglasno strinjali, da je za prihodnost Koroške ključna izgradnja hitre ceste.

Arhiv: Na nizozemsko-slovenskem poslovnem forumu o obnovljivih virih energije

Marjana Majerič, izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo je v svojem nagovoru spregovorila o cilju Slovenije, da v skladu z Evropskim zelenim dogovorom do leta 2050 postane podnebno nevtralna. Pri tem je kot najpomembnejši obnovljivi vir energije izpostavila lesno biomase. Slovenija je četrto najbolj gozdnata država v Evropi. 59 % slovenskega ozemlja je pokritega z gozdovi. Majerič je izpostavila tudi pomen vodne in sončne energije.

Arhiv: Odprt razpis za Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2023

Nagrada GZS za izjemne dosežke trajnejšega pomena pri uresničevanju poslovnih in razvojnih ciljev, ki jo naša zbornica podeljuje že vse od leta 1968, si z leti vse bolj utrjuje mesto zaželenega gospodarskega oskarja. Dviga ugled gospodarstva in posameznih nagrajencev. Zdaj je odprt razpis za Nagrado GZS za leto 2023. Komisija bo predloge sprejemala do 2. oktobra 2023!

Arhiv: Negotove mednarodne razmere in poplave v Sloveniji bodo vplivale tudi na poslovanje slovenske elektroindustrije

»Določen del negotovosti popušča; inflacija se umirja, elektronske komponente so bolj dobavljive, energenti so cenejši, a vendar lahko v bližnji prihodnosti ponovno pričakujemo udarec inflacije zaradi pomanjkanja hrane, še bolj trdnega zapiranja Kitajske in oblikovanja polarnosti, kjer bo verjetno BRICS odigral pomembno vlogo. Zato potrebujemo konstruktiven socialni dialog, pomoč države pri ekspanziji na tuje trge in bolj konkurenčno obdavčitev,« je na Dnevu slovenske elektroindustrije poudarilpredsednik Upravnega odbora GZS - Zbornice elektronske in elektroindustrije dr. Miha Bobič, sicer vodja poslovne enote Balansiranje in regulacija v podjetju Danfoss.

Arhiv: Gospodarstvo enotno za solidarno pomoč in sodelovanje pri obnovi in razvoju

Danes je 14 gospodarskih organizacij, ki predstavljamo celotno slovensko gospodarstvo, na predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in ministrsko ekipo naslovilo pismo, v katerem združeno in enotno poudarjamo našo pripravljenost za pomoč pri čim hitrejšem in učinkovitem odpravljanju posledic katastrofalnih poplav in čim prejšnji obnovi.

Arhiv: Na Koroškem si želijo podaljšanja državnega načrta zaščite in reševanja

»Pozdravljamo hitre in, v prvi fazi ustrezne uvedene ukrepe vlade in tudi načrtovane ukrepe, ter apeliramo na vlado, da se te učinkovito pripravi in tudi izvede,« je eden od sklepov seje upravnega odbora GZS - Koroške gospodarske zbornice, na kateri so gostili tudi župane občin, predvsem iz Mislinjske in Dravske doline. Ti so izpostavili nujnost takojšnjega čiščenja vodotokov, velike nevarnosti plazov, hudournikov, gozdnih cest in dostopnost, ki je na marsikaterem koncu regije še vedno otežena.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.