Zapri

Arhiv: UO GZS o posledicah koronakrize na slovensko gospodarstvo

Člani UO GZS so na današnji e-seji ocenili posledice koronakrize na slovensko gospodarstvo ter se seznanili z aktivnostmi GZS v času sprejemanja in oceno sprejetih vladnih ukrepov. Obravnavali so tudi Letno poročilo GZS 2019 in ga poslali v potrditev Skupščini GZS.

Arhiv: Sedem dnevni plačilni roki za proračunske uporabnike zasebnim podjetjem

Evropska konfederacija malih podjetij – ESBA, katere članica je tudi Podjetniško trgovska zbornica, je pozvala vse javne organe na lokalni, nacionalni in ravni EU po Evropi, naj se odzovejo na finančno stisko, ki je posledica krize zaradi omejitev, sprejetih za preprečevanje širjenja COVID-19. V ta namen je izvedla kampanjo »Pay in 7«, v okviru katere spodbuja vse javne plačnike, da plačajo svoje račune v 7 dneh namesto 30-ih in s tem spodbudijo denarni tok in s tem spodbudijo delovanje mikro in malih podjetij.

Arhiv: GZS: Status delovanja NVO na področju ohranjanja narave je v javnem interesu (30.4.2020)

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes na Ministrstvo za okolje in prostor RS (MOP) posredovala dopis, v katerem je pozdravila novosti v noveli Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki jih je pripravil MOP za hitrejše umeščanje investicij v prostor.

Arhiv: Po drugem zakonodajnem paketu bo treba hitro pristopiti še k tretjemu

Novela prvega protikoronskega paketa je odpravila nekatere pomanjkljivosti: razširila je krog upravičenih podjetij do koriščenja ukrepa čakanja na delo, kar je izredno pomembno za ohranitev delovnih mest in likvidnosti prizadetih podjetij; prav tako po novem omogoča podjetjem, da znotraj enega meseca za 7 poljubnih dni delovno aktivirajo zaposlene, ki so na čakanju, v kolikor imajo zanje delo...

Arhiv: Padci cen nafte dobra novica za evropsko gospodarstvo

FOKUSNI KOMENTAR; Padci cen nafte dobra novica za evropsko gospodarstvo

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 11. do 17. aprila 2020

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 11. do 17. aprila 2020

Za dogodek tedna je poskrbel Mednarodni denarni sklad (IMF), ki je kot ena največjih svetovnih institucij na področju ocenjevanja gospodarski rasti nakazal na najglobljo recesijo, ki v 2020 čaka svet po letu 1929. Tehnično gledano bi se recesiji lahko celo izognili, če bo padec BDP prisoten le v 2. četrtletju, vsebinsko gledano pa verjetno ne, ker bo učinek na dvig brezposelnosti kljub številnim vladnim ukrepom prisoten. Ekonomisti pri IMF so ocenili, da naj bi se svetovno gospodarstvo v 2020 skrčilo za 3 %, od tega v razvitih državah za 6 %, v državah v razvoju pa le za 1 %. Območje evra naj bi bilo najbolj prizadeto, saj naj bi se BDP skrčil za 7,5 %, kar naj bi bilo povezano z nadpovprečnim pomenom svetovne trgovine za evropsko gospodarstvo.

Arhiv: Številne pomanjkljivosti predloga Zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19

V predlogu #PKP2, ki ga Vlada RS ravnokar obravnava na Brdu pri Kranju, so številne pomanjkljivosti, ki bodo podjetjem otežili koriščenje ponujenih ukrepov. Pogoji za koriščenje ukrepov so zahtevnejši in slabši kot v primerljivih državah.

Arhiv: 44 SLOVENSKIH IZVOZNIKOV PREDSEDNIKA VLADE POZIVA K SPREMEMBI ZAKONSKIH POGOJEV ZA UVELJAVITEV POMOČI

GZS in predstavniki slovenskih izvoznikov so danes predsedniku Vlade RS Janezu Janši poslali poziv za spremembo zakonskih pogojev za uveljavitev pomoči iz prvega paketa interventne zakonodaje #PKP1.

Arhiv: GZS, OZS in TZS: Nujna je takojšnja vzpostavitev izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo ter skladnostjo motornih vozil in dela v tahografskih delavnicah

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije so na predsednika Vlade RS ter pristojna ministrstva za infrastrukturo in zdravje naslovili poziv glede ponovne vzpostavitve izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo ter skladnostjo motornih vozil in dela v tahografskih delavnicah.

Arhiv: PODJETJA POZIVAJO K HITROSTI, DOSTOPNOSTI IN ENOSTAVNOSTI UKREPOV ZA PODPORO GOSPODARSTVA IN PONOVNEGA ZAGONA SLOVENIJE (16.4.2020)

Število brezposelnih je bilo v torek za 9.589 oseb višje kot v istem obdobju lani. Sredi marca je bilo za 3.031 manj kot v istem času lani. Tudi zato so predstavniki Gospodarskega kroga – Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, SBC - Klub slovenskih podjetnikov, AmCham Slovenija, Slovensko-nemška gospodarska zbornica in Britansko-slovenska gospodarska zbornica - na današnji spletni novinarski konferenci predstavili usmeritve Vladi RS in predloge ukrepov za izboljšanje pogojev poslovanja v času kriznih razmer in za zajezitev posledic pandemije COVID-19. Izpostavljajo hitrost, dostopnost in enostavnost ukrepov, krepitev likvidnosti, prožnost trga dela in ponovno vzpostavitev delovanja državnih uradov in sodišč.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.