Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Druženje čez praznike bo mogoče, a pod določenimi pogoji

    Ljubljana, 19. decembra (STA) - Vlada je sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal v času prihajajočih praznikov. V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih. Tak režim bi lahko ob stabilnih razmerah veljal tudi za silvestrovo.

    Možnost druženja na zasebnih površinah z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je druženje omejeno na maksimalno šest odraslih oseb (otroci do 15. leta so izvzeti), bo veljala na 24. in 25. december ter v primeru stabilne ali boljše epidemiološke situacije na 31. december in prvi januar.

    Gibanje med občinami in regijami bo ob upoštevanju teh pogojev sproščeno od 24. decembra opoldne do 25. decembra do 20. ure ter od 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure.

    Kot je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bodo tako omogočeni obiski pri najbližjih, nikakor pa ne množična praznovanja. Vlada ob tem ponovno poziva vse, naj na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. Vsem, ki se bodo v času praznikov družili s člani drugih gospodinjstev, svetujejo, da se po stiku oziroma obisku samoizolirajo.

    Prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah ostaja v veljavi, tako bo tudi za silvestrovo. Prav tako velja prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in izvajanja ognjemetov.

    Med prazniki se znova oži dostopna ponudba blaga in storitev. Od 24. decembra do 4. januarja oziroma do 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala, bodo zaprte vse storitvene dejavnosti, kjer se ni moč izogniti telesnim stikom.

    V tem času se znova zapirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, izdelki za osebno nego in čiščenje, lekarne in trgovine z medicinskimi pripomočki, bencinski servisi, banke in pošte ter dimnikarske službe. Obratovale bodo dostavne službe, dovoljen bo prevzem blaga, razen alkohola.

    Šole ostajajo do 4. januarja na počitnicah, če se bo epidemiološka slika izboljšala, pa bi po tem datumu lahko šli v šolo učenci prve triade. Takrat bi lahko znova v večjem obsegu, torej ne le za nujno varstvo, znova začeli delovati tudi vrtci.

    Vse druge omejitve na področju športa in kulture ter režim na meji ostajajo nespremenjeni. Enako velja za javni prevoz in obvezno namestitev razkuževalnikov rok v večstanovanjskih stavah.

    Delodajalce v zasebnem sektorju je vlada pozvala, naj se, če je to mogoče, v času od 24. decembra do 10. januarja odločijo za kolektivni dopust in organizacijo dela od doma. Organi državne uprave pa bodo med 24. decembrom in 4. januarjem opravljali samo najnujnejše aktivnosti.

    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi