Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Predlog #PKP7: GZS podpira možnost odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev

    Gospodarska zbornica Slovenije je na poslanske skupine in poslance Državnega zbora RS naslovila pismo v podporo 28. členu v predlogu #PKP7, ki omogoča odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu, če izpolnjujepogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

    V obdobju od januarja do oktobra 2020 se je pri Zavodu RS za zaposlovanje na novo prijavilo 36,7 % več brezposelnih kot v enakem obdobju leta 2019. Po ocenah GZS bi bilo teh prijav še bistveno več, če ne bi vladni interventni ukrepi uspešno blažili negativnih posledic epidemije pri delodajalcih, hkrati pa uresničevali namenaohranitve zaposlitve.A vendar se je brezposelnost močno povečala - zlasti med mladimi. Septembra 2020 se jebrezposelnost mladih glede na februar 2020 povečala za 3,4 odstotne točke na 13,7 %. Povišanje je bilo višje kot v EU27 v enakem obdobju (+2,6 o.t.).

    Na Gospodarski zbornici Slovenije se zavzemamo za ureditev, ki bo ob koncu epidemije in ob izboljšanju razmer na trgu omogočala zaposlovanje mladih brezposelnih.
    Zaradi okoliščin, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19, ki vplivajo tudi na stanje na trgu dela, naGospodarski zbornici Slovenije izražamo podporo 28. členu predlogaZakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19. Tadelodajalcu omogoča, da delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi brez navedbe utemeljenega razloga, če delavec izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

    Generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc: "Varstvo zaposlitve starejših delavcev je v delovnopravni zakonodaji varovano s posebnimi določbami o varstvu starejših delavcev pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. To je vsekakor smiselno in utemeljeno, dokler delavec ne izpolni pogojev za polno starostno upokojitev. Po tem trenutku pa ta jamstva izgubijo svoj namen, saj ima delavec že zagotovljeno socialno varnost v obliki starostne pokojnine. Delo upokojencev po izpolnitvi pogojev za upokojitev bi moralo biti zasnovano na način, da bi bila nadaljnja ali ponovna zaposlitev mogoča le v primeru, da je zato podano soglasje in obojestranski interes delodajalca in delavca. To je tudi model, ki mu sledi predlog 28. člena #PKP7 z uzakonitvijo možnosti redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki izpolni pogoje za polno starostno pokojnino."

     

     


    Fotogalerija





     

    Arhivi