Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Vlada se je seznanila z osnutkom predloga osmega protikoronskega zakona

    Ljubljana, 21. januarja (STA) - Vlada se je na današnji seji seznanila z osnutkom predloga osmega protikoronskega zakona, ki je namenjen omilitvi in odpravi posledic epidemije covida-19. Z njim se med drugim podaljšuje subvencioniranje čakanja na delo ter od delodajalcev prevzema del bremena dviga minimalne plače, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

    Osnutek zakona bo obravnavan še na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), so po seji napovedali v uradu. Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes dejal, da bi lahko vlada predlog zakona potrdila in ga poslala v obravnavo v DZ sredi prihodnjega tedna.

    Subvencioniranje čakanja na delo doma, ki je skupaj s subvencioniranjem skrajšanega delovnega časa trenutno nosilni ukrep za zaščito delovnih mest, v skladu z zdaj veljavnimi ukrepi velja do 31. januarja. Po predlogu naj bi ga podaljšali še za tri mesece.

    Kot drugi nosilni ukrep osmega protikoronskega zakona je Cigler Kralj na torkovi novinarski konferenci omenil prevzem dela bremena delodajalcev zaradi zvišanja minimalne plače z letošnjim januarjem. Ta se bo zvišala na 1024,24 evrov bruto.

    Vlada bo delodajalcem pomagala kriti del bremena dviga minimalne plače tako, da se bi najnižja osnova za socialne prispevke znižala s 60 odstotkov povprečne plače na višino minimalne plače. Skupno bo ukrep proračun stal okoli 47 milijonov evrov, je danes pojasnil Cigler Kralj.

    Med predlogi za osmi protikoronski zakon so še razširitev subvencioniranja skrajšanega delovnega časa tudi na kmetije, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ter dopolnitev kroga upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka za otroke iz sedmega protikoronskega zakona s polnoletnimi dijaki.

    Osmi protikoronski zakon bo uveljavil še nekaj podaljšanj veljavnih ukrepov. S tem naj bi pomagali trgu dela, gospodarstvu, zaposlenim in državljanom preživeti in se pripraviti na čas, ko bo treba hitro vnovič zagnati dejavnosti, je v torek povzel Cigler Kralj.

    Preden bo vlada predlog zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 potrdila, ga bo obravnaval ESS. Ta naj bi svoje delo končal predvidoma v ponedeljek, nato bo vlada preučila morebitne spremembe ter pripravila končni predlog. Pred poslance bi lahko prišel sredi prihodnjega tedna.

     

    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi