Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: ZRSZ: Oddaja zahtevka za čakanje na delo za februar in spremembe višine povračila

  Od danes, 10. marca, lahko na portalu za delodajalce oddate zahtevek za povračilo nadomestila plače za začasno čakanje za februar. Opozarjamo, da se je s 1. februarjem spremenila višina povračila izplačanega nadomestila plače na podlagi ZDUOP (PKP8).
  Poglejte si pojasnila glede izpolnjevanja zahtevka ...

   

  Delež povračila glede na državne pomoči: 80 % ali 100 %

   

  • Delno povračilo izplačanega nadomestila plače znaša 80 % nadomestila plače in je omejeno z višino povprečne mesečne plače v RS za oktober 2020: 1.821,44 EUR. 

   V 80 % nadomestila plače, ki ga krije RS, so zajeti nadomestilo plače in prispevki za vsa socialna zavarovanja: bruto I.

  • 100 % povračilo nadomestila plače (bruto I) lahko uveljavljate:
    - če iz naslova državnih pomoči po interventnih zakonih niste in ne boste presegli 1.800.000 EUR za posamezno podjetje ali
    - če skupna pomoč ne presega:
   -270.000 EUR za posamezno podjetje v sektorju ribištva in akvakulture
   -225.000 EUR za posamezno podjetje na področju primarne kmetijske proizvodnje.

   

  Višina povračila zaradi prepovedi dejavnosti: bruto II

   

  • Če vam je bilo v celoti ali delno onemogočeno delovanje (opravljanje gospodarske dejavnosti), lahko zahtevate povračilo nadomestila plače skupaj s prispevki delodajalca: bruto II.

   Prispevki delodajalca so praviloma 16,10 % od bruto I. Če gre za razliko prispevkov do minimalne plače ali katere druge izjeme pri obračunu prispevkov, je to največ 19,68 % od bruto I.

   Vračilo prispevkov lahko zahtevate le za tiste dni, ko vam je bilo onemogočeno delovanje (po 44. členu ZDUOP) in le za tiste delavce, ki so zaposleni v dejavnostih, katerih delovanje je bilo z odloki onemogočeno.

  • Začasno je bilo prepovedano obratovanje vseh dejavnosti, ki ponujajo in prodajajo blago in storitve neposredno potrošnikom

  ► Poglejte več informacij: Omejitve prodaje blaga in storitev.

  Navajamo nekaj primerov:
  - gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari,

  - diskoteke in nočni klubi,

  - kinematografi,

  - igralnice,

  - velnesi.

  Izpolnjevanje zahtevka za povračilo

   

  • V zahtevek navedete celotno obdobje, za katero uveljavlja povračilo.

  • Zneske bruto I in prispevke izračunate sami glede na dneve, ko delavci niso delali, in jih vnesete v okence pod točko Vnos podatkov o plači – bruto I. Če vam je bilo onemogočeno opravljanje dejavnosti, jih vnesete pod točko Vnos prispevkov delodajalca – bruto II.
  • Na zahtevku boste glede na izbrani delež povračila nadomestila plač (80 % ali 100 %) in njegovo uveljavljanje podpisali ustrezno izjavo. PKP 8 vam omogoča uveljavljanje različnih deležev nadomestila glede na višino skupne državne pomoči.

   ► Za lažje izpolnjevanje poglejte: Preglednica upravičene višine sredstev.

  Vir: Zavod RS za zaposlovanje >>

  Fotogalerija

   

  Arhivi