Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Stališče ZRS glede poenostavitve računovodskih pravil za mala in srednja podjetja

    V marcu 2009 je bila Zbornica računovodskih servisov seznanjena s »Posvetovalnim dokumentom o pregledu računovodskih direktiv«, ki jih je v mesecu februarju dala v javno obravnavo Evropska komisija – Direktorat za notranji trg in storitve. Skladno s cilji in nalogami ZRS v letu 2009, ki vsebujejo tudi aktivnosti na področju slovenske in evropske zakonodaje, se je ZRS odzvala na povabilo pripravljavca tega dokumenta in podala svoje pripombe in odgovore na vprašanja, povezana s posodobitvijo in poenostavitvijo računovodskih direktiv.

    Projekt, ki predstavlja vsebino posvetovalnega dokumenta, je tretji korak pri poenostavitvi računovodskih pravil za mala in sredje velika podjetja (MSP) in druga podjetja v okviru četrte in sedme direktive o pravu družb („računovodski direktivi”).

    Cilj posvetovanja je bil pridobiti odgovore na vprašanja, povezana s posodobitvijo in poenostavitvijo računovodskih direktiv. Namen posodobitev je v zmanjšanju bremena zlasti za mala podjetja in v kakovostnih izboljšavah za vsa podjetja, ki sodijo v področje uporabe zadevnih direktiv. Dodaten cilj je povečati jasnost besedila za zakonodajalce in uporabnike na splošno. Pred koncem leta 2009 naj bi bil predložen zakonodajni predlog.

    Vzporedno s tem posvetovalnim dokumentom je Komisija izdala tudi predlog za izvzetje »mikro« podjetij iz področja uporabe četrte direktive (tj. direktive, ki je implementirana v ZGD-1 in določa obveznost sestavljanja in objave računovodskih izkazov oz. letnih poročil). V Obrazložitvenem memorandumu komisije so objavljeni rezultati posvetovanj z zainteresiranimi stranmi in ocena učinka te spremembe.

    ZRS je svoje odgovore in stališče podala tako na Eurochambers kot tudi neposredno na Evropsko komisijo.

    Podrobnosti najdete tukaj:

    • stališče ZRS,
    • obrazložitveni memorandum in
    • izpolnjen vprašalnik ZRS (prevod v slovenščino)
       

    Dostop so zaprtih strani je omogočen le članom Zbornice računovodskih servisov z geslom.

    Fotogalerija





     

    Arhivi