Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Načini obračunavanja računovodskih storitev


  Cena in način obračunavanja računovodskih storitev pogosto odražata odnos med računovodstvom in naročnikom. Oba sta pomembna pri iskanju primernega izvajalca računovodskih storitev, a ne pozabite, da cena računovodskih storitev priča tudi o kakovosti ponudbe in vlaganju v znanje zaposlenih. Zato se pred dokončno odločitvijo za ponudnika pozanimajte tudi o tem.

  Računovodske storitve se lahko obračunavajo na enega od štirih načinov, ki so se v praksi izkazali za najprimernejše tako za stranke kot tudi za izvajalce. 

  Obračunavanje po urni postavki 

  Če si želi računovodski servis zagotoviti plačilo za celotno količino vloženega dela, je obračunavanje po urni postavki najprimernejše. Ponudnik lahko za različne vrste opravil določi različne urne postavke, upoštevajoč zahtevnost storitve in znanje, ki je potrebno za kakovostno izvedbo. Pri tovrstnem dogovoru je pomembno, da je stranka vedno seznanjena s predvidenim časom, ki ga bo izvajalec porabil za posamezno storitev, z rednimi poročili pa naj ima tudi vpogled v seznam izvedenih opravil.

  Obračunavanje po količini opravljenih storitev

  Nekateri ponudniki računovodskih storitev manjšim podjetjem, ki potrebujejo predvsem knjigovodstvo, ponujajo možnost plačila glede na količino dokumentov, vknjižb, obračunov plač in podobnih opravil. Računovodski izkazi in davčni obračuni se v takšnih primerih praviloma zaračunavajo posebej. Takšni paketi so ugodni za podjetja, ki imajo majhno število zaposlenih, navadno pa ne vključujejo svetovalskih storitev.

  Obračunavanje glede na ocenjen obseg dela

  Pri obračunavanju glede na ocenjen obseg dela gre navadno za mesečni pavšal, ki ga izvajalec računovodskih storitev obračuna strankam, s katerimi želi ali pa že ima vzpostavljen dolgoročni poslovni odnos, lahko pa gre tudi za projektno delo. V obeh primerih izvajalec tvega, da bo dela več, kot je bilo predvideno, zato navadno pred sklenitvijo takšnega dogovora dobro spozna naročnika in njegova pričakovanja ter nato natančno definira pogoje sodelovanja. Mnogo ponudnikov računovodskih storitev ima tak način obračunavanja najraje, saj se ob rednem prilivu plačil lahko bolj posvetijo delu s stranko. 

  Kombinacija različnih načinov obračunavanja

  Če ima računovodski servis z naročniki sklenjen dogovor o mesečnem pavšalu, jim lahko posamezne projekte, ki so izven dogovorjenega obsega dela, obračuna po urni postavki ali glede na količino opravljenih storitev. Manjšim strankam, ki imajo zakupljene storitve po količini opravljenih storitev, lahko dodatna svetovanja obračunava glede na število porabljenih ur. Z raznolikimi kombinacijami se ponudniki računovodskih storitev lahko popolnoma prilagajajo potrebam in željam naročnikov.

  Fotogalerija

   

  Arhivi