Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Kakšne storitve lahko ponudimo strankam v času digitalizacije?


  Spremembe, ki jih je digitalizacija prinesla v poslovne procese, se odražajo tudi na pričakovanjih strank izvajalcev računovodskih storitev. Nove generacije podjetnikov so odraščale v času razcveta informacijskih tehnologij, zato se jim zdi normalno, da imajo ključne informacije o poslovanju ves čas v žepu. Če je bila še pred nekaj leti poglavitna prednost pred konkurenco lokacija oziroma bližina, smo danes z večjo povezanostjo lahko ves čas na voljo strankam, ki poslujejo v različnih mestih ali celo državah. Tudi storitve knjigovodenja – nekdaj osrednja ponudba računovodskih servisov – bodo s sodobnimi aplikacijami za vodenje poslovanja postale avtomatiziran proces, ki ga stranke deloma že ali pa ga bodo lahko skoraj v celoti vodile same.

  Računovodski servisi, ki spremljajo trende na področju digitalnih tehnologij, dobro poznajo vse možnosti, ki jih te nudijo tako izvajalcem računovodskih storitev kot tudi strankam. Rutinska ponavljajoča opravila vedno bolj prepuščajo knjigovodskim aplikacijam, svojo ponudbo pa gradijo na tistih segmentih, kjer z znanjem in izkušnjami zaposlenih lahko dopolnijo ali nadgradijo avtomatizacijo:

  • Poslovno svetovanje – Hitri tempo razvoja narekuje tudi hiter tempo odzivanja na različne dogodke, ki lahko vplivajo na poslovanje. Če računovodje dobro poznajo zakonodajo in spremljajo dogodke na domačem in tujih trgih, lahko postanejo nepogrešljiv poslovni partner podjetnikom, ko ti sprejemajo pomembne poslovne odločitve. Zato tudi na Zbornici računovodskih servisov člane dnevno oskrbujemo z informacijami o spremembah zakonodaje in organiziramo številna izobraževanja s področij, ki vplivajo na izvajanje računovodske dejavnosti. 
  • Interpretacija podatkov – Pametna programska oprema je sposobna obdelave velikih količin podatkov, s katerimi do neke mere lahko tudi napove določene prihodnje trende. Še vedno pa so ljudje tisti, ki najbolje razumejo dogodke in okoliščine, ki lahko vplivajo na poslovne rezultate. Človek, ki ima za seboj vrsto let pozornega spremljanja trendov in veliko raznolikih izkušenj, lahko podjetnikom pomaga interpretirati poslovne podatke v precej širšem kontekstu in na precej več načinov, kot so tega sposobne tudi najzmogljivejše poslovne aplikacije. 
  • Svetovanje pri izbiri primernih digitalnih orodij za podporo poslovanju – Ko se stranke odločajo za nakup digitalnih orodij za podporo poslovanju, naj bo njihova prva misel računovodja, ki dobro pozna ponudbo na trgu. Pomagal jim bo izbrati najprimernejšo programsko opremo za njihovo dejavnost in potrebe, ter poskrbel, da bo združljiva s programsko opremo, ki jo uporablja tudi računovodski servis. Takšna vloga poleg poznavanja računovodske dejavnosti zahteva tudi znanje s področja informacijskih tehnologij, ki ga je treba ves čas nadgrajevati z izobraževanjem in spremljanjem novosti na tržišču. 

  Fotogalerija

   

  Arhivi