Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Sodelovanje med strankami in računovodskimi servisi zagotavlja večjo varnost poslovanja


  Z digitalizacijo in avtomatizacijo določenih segmentov računovodskih storitev se ne spreminja le način dela, ampak tudi odnos med izvajalci in strankami. Z večjim poudarkom na storitvah svetovanja in usmerjanja imajo računovodje tudi večji vpliv na poslovne rezultate, zato pa je potrebna tudi velika mera zaupanja in sodelovanja. Kakovost storitve je namreč odvisna tako od ponudnikov kot tudi od strank. Podjetniki lahko najamete odličen računovodski servis, a če se z računovodjo ne pogovarjate o svojih aktivnostih in načrtih, vam ta tudi ne more nuditi optimalne podpore.

  Tesno sodelovanje med računovodstvi in podjetji je še posebej pomembno v časih gospodarske negotovosti ali krize. Strokovno usposobljeni računovodje lahko znatno ublažijo posledice tovrstnih dogodkov, ali pa jih celo izkoristijo za razvoj. Podjetjem, ki zabredejo v finančne težave, lahko svetujejo uporabo finančnih instrumentov, s katerimi bodo najlažje prebrodila viharne vode. Nekateri računovodski servisi urejajo vse potrebno za reprogramiranje obstoječih ali pridobivanje novih kreditov in se s strankami tudi oglasijo na banki, kjer se lažje suvereno pogovarjajo o finančnem stanju podjetij. Pomagajo pri pripravi dokumentacije za subvencioniranje obrestne mere pa tudi pri pridobivanju sredstev na osnovi domačih in EU razpisov. 

  Podjetniki, ki se z računovodskimi servisi posvetujejo pri sklepanju novih poslov, se tudi lažje izognejo težavam zaradi plačilne nediscipline. Računovodstva imajo urejen dostop do baz bonitetnih podatkov slovenskih in tujih pravnih oseb, kjer lahko kadarkoli preverijo, ali imajo potencialni poslovni partnerji finančne težave. Če se jim kljub vsemu ne da izogniti in če ob tem ni večjih pravnih zapletov, lahko izpeljejo tudi postopke izterjave v Sloveniji ali Evropski uniji.

  Poleg vsega naštetega je sodelovanje strank z izvajalci pomembno tudi z vidika poslovne odgovornosti. Marsikateri direktorji ali podjetniki se namreč ne zavedajo, da so odgovorni za vsebinsko in formalno pravnost računovodskih izkazov in davčnih obračunov, ki jih pripravljajo računovodski servisi. Računovodski izkazi, ki služijo kot temeljna podlaga za izdelavo davčnega obračuna in bonitetne ocene podjetja, so še posebej pomembni, saj so javno objavljeni. »Računovodski servis je dolžan opravljati storitve v skladu s predpisi, odgovornost za pravilne računovodske izkaze in davčne obračune pa je na strani naročnika. Zato je pomembno, da naročnik ve, s kom sodeluje,« poudarja Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov. 

  Skrbno izbran računovodski servis pomeni varnost v različnih težavnih poslovnih okoliščinah, hkrati pa lahko veliko pripomore tudi pri usmerjanju, razvoju in rasti poslovanja. Poleg dejavnikov, kot so znanje, izkušnje in zanesljivost, je zato pomembno tudi, da se stranke in računovodje sporazumevajo in si medsebojno zaupajo.

  Da bi podjetnikom pomagali pri iskanju zanesljivih izvajalcev in obenem zagotavljali visok standard računovodskih storitev, pri Zbornici računovodskih servisov vodimo evidence naših članov, ki delujejo v skladu s poklicnimi standardi:

  Pri izbiri vam lahko pomaga tudi naš vodič z 10 vprašanji, ki jih zastavite računovodskim servisom, preden se odločite za tistega, s katerim boste sodelovali. 

  Fotogalerija

   

  Arhivi