Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Sporočilo za javnost: Odziv Zbornice računovodskih servisov na poziv Ministra za zdravje k popolnemu zaprtju gospodarstva

  Ljubljana, 9. 12. 2020 – GZS-Zbornica računovodskih servisov meni, da je predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja k popolnemu zaprtju gospodarstva nesprejemljiv. Vlado RS pozivamo, naj poišče druge ustreznejše rešitve za zajezitev epidemije.

  Po temeljiti oceni situacije in upoštevanju dejavnikov, ki lahko vplivajo na zajezitev epidemije koronavirusa, smo na Zbornici računovodskih servisov mnenja, da predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja k popolnemu zaprtju gospodarstva enostavno ni sprejemljiv. Menimo, da minister ne razume razsežnosti posledic, ki bi jih tak ukrep imel na gospodarstvo, s tem pa tudi na širšo družbo.

  Ne da bi se opredeljevali glede drugih dejavnosti, katerih zaprtje bi prav tako pomenilo katastrofo, samo z vidika izvajanja računovodske dejavnosti in dejavnosti davčnega svetovanja pojasnjujemo naslednje: računovodski servisi podpiramo poslovanje več kot 90 % mikro in majhnih podjetij, v veliki meri pa skrbimo tudi za srednje velika podjetja v Sloveniji.

   

  Med storitvami, ki so nepogrešljive za nemoteno poslovanje naših strank so:

  - obračunavanje plač,

  - obračunavanje davkov in drugih dajatev (dohodnine in prispevkov, DDV, davka od dohodkov pravnih oseb in drugih dajatev),

  - izvajanje plačilnega prometa (plačila davkov in prispevkov, izplačila plač, plačilo računov idr.),

  - redno mesečno poročanje davčnemu organu o obračunih plač,

  - priprava in poročanje statističnih podatkov (skoncentrirano v mesecu decembru),

  - druga obvezna in nujna poročila,

  - poročanje o poslovanju v tujino, kadar so lastniki pravnih oseb tujci,

  - priprava podatkov za davčni organ v postopkih davčnega inšpekcijskega nadzora.

   

  Slovenski računovodski servisi smo mikro družbe. V povprečju imamo manj kot 3 zaposlene, ki jih v večini primerov ne moremo čez noč preusmeriti na delo od doma. Zaustavitev dela v teh podjetjih bi pomenila:

  - da zaposleni v 90 % mikro in majhnih družb v tekočem mesecu ne bi prejeli plač,

  - da rednih davkov in prispevkov v tekočem mesecu ne bi pravočasno obračunali, kar pomeni, da tudi država v tem času ne bi dobila načrtovanih prilivov v vse tri blagajne,

  - da bi nasploh zastal plačilni promet,

  - da državna statistika, ki ima tudi obveznosti do EU, ne bi dobila ustreznih podatkov,

  - da tuji lastniki, ki od svojih hčerinskih družb v Sloveniji pričakujejo tekoče podatke, teh ne bi dobili, kar ima za posledico lahko tudi selitve na druge trge, če se izkaže, da Slovenija ni zanesljiv partner v poslovanju,

  - da Finančna uprava Republike Slovenija prav tako lahko preneha z delovanjem, saj od davčnih zavezancev ne bo dobivala niti podatkov niti plačil.

   

  Enake posledice bi imelo tudi zaprtje ostalih dejavnosti, v katerih imajo podjetja svoja lastna notranja računovodstva.


  Zato apeliramo na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ministra za finance mag. Andreja Širclja in na Vlado RS v celoti, da ne sledijo predlogu ministra za zdravje Tomaža Gantarja k zaprtju gospodarstva in poiščejo druge ustrezne rešitve za upočasnitev oziroma zajezitev epidemije.

   

  Kontakt za dodatna pojasnila in izjave:

  Aleksander Štefanac, predsednik GZS-Zbornica računovodskih servisov

  Tel.: 01/5898 316

  e-pošta: zrs@gzs.si

  Fotogalerija

   

  Arhivi