Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Računovodski servisi so katalizator dogajanja v mikro, malih in srednjih podjetjih

  Sporočilo za javnost, 7. 10. 2022
  V Laškem poteka 24. Kongres izvajalcev računovodskih storitev. Gre za največji in najpomembnejši izobraževalni in družabni dogodek računovodske stroke v Sloveniji.

  Letošnji dogodek je zastavljen tako, da išče in daje odgovore na vse ključne izzive s katerimi se soočamo v okviru izvajanja dejavnosti, je uvodoma dejal Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov pri GZS: »Skoraj kot mantro izgovarjamo stavek, da so nenehne spremembe edina stalnica. Vendar to, čemur smo priča v zadnjih 3 letih, ni ničemur več podobno,« je bil kritičen Štefanac, ki je izpostavil predvsem obdobje epidemije in spreminjajočih se odlokov vlade. Omenil je še problematiko pomanjkanja kadra, ki je po njegovo med največjimi izzivi za prihodnost računovodske dejavnosti. »Ker se zavedamo, da tudi pri računovodski stroki velja rek "na mladih svet stoji", smo letos izvedli več aktivnosti, da približamo poklic računovodje mladim,« je zaključil Štefanac.

  Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je v pozdravnem nagovoru udeležence seznanil z aktualnimi problematikami, s katerimi se trenutno ukvarjajo na zbornici in poudaril: »Računovodski servisi predstavljajo pomemben dejavnik gospodarstva, zaradi posrednega vpliva na odločitve malih in srednjih podjetij, pa tudi zaradi njihove nepogrešljive vloge v sistemu javnega gospodarskega informiranja.«

  S strokovnim delom Kongresa je pričel državni sekretar na Ministrstvu za finance Tilen Božič, ki je komentiral tudi aktualne spremembe dohodninske zakonodaje. »Spreminjamo zato, ker takega hitrega koraka izpada javnih sredstev si ne moremo privoščiti. Situacija se zaostruje in zelo pomembno je, da ni več helikopterskega razmetavanja z denarjem, ampak da so ukrepi čim bolj ciljani in da dosežejo tiste, pri katerih lahko naredijo največjo spremembo«, je pojasnil Božič. Ocenil je še, da so računovodje izredno pomemben deležnik, ker poznajo izredno širok nabor mikro, malih in srednjih podjetij. Poznajo njihovo poslovanje in težave, s katerimi se srečujejo, pa tudi priložnosti, ki jih morda ministrstvo ne zazna.

  V strokovnem delu konference je mag. Saša Jerman iz Jerman & Bajuk svetovanje in izobraževanje je predstavila spremembe davka od dohodka pravnih oseb za leto 2022 iz prakse. Petra Mlakar, davčna svetovalka iz Modri nasvet je predstavila predvidene spremembe dohodnine in vpliv na obdavčitev kapitala. Andreja Mušič iz Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev je predavala o evidenci zabilančnih sredstev in obveznosti. O aktualnih izzivih evidentiranja in vrednotenja zalog je govorila Marija Tomc Muc iz Bonus akademija. Prvi dan kongresa pa je sklenila Anka Rode iz Zavoda za zaposlovanje s temo zaposlovanje tujcev, pravice računovodskih servisov.

  Drugi dan kongresa se je začel z motivacijskim predavanjem. Polona Požgan s podjetja Retorik je razložila, zakaj je prijazno biti prijazen. Obračun nadomestil pri obračunu plač bo udeležencem pojasnila Ksenija Prosen iz Rocon. Dr. Tatjana Stanimirović iz Univerze v Ljubljani bo predstavila nefinančno poročanje – danes in jutri. Nataša Mištrafović iz NLB bo udeležencem predavala o zelenem financiranju in digitalnem poslovanju v NLB. Silva Koritnik Rakela, Izobraževalna hiša Cilj bo v nadaljevanju predavala kdaj je neopredmeteno sredstvo in kdaj strošek. O DDV vezanem na prodajo in montažo v tujini ter dobavo in montažo pri nas pa bo pojasnila magTanja Urbanija iz BDO svetovanje.

  Geslo letošnjega  srečanja je »V koreninah je moč za rast«. Korenine imajo v naravi posebno vlogo. Pomembne so, ker rastline oskrbujejo s hranilnimi snovmi, ki zagotavljajo rast in razvoj rastline. Če to apliciramo na zaposlene v računovodskih servisih, so ti korenine oz. znanje in moč, ki svoje stranke oskrbujejo z informacijami, izračuni, poročili, nasveti in ostalimi storitvami. Hkrati so kompetenten sogovornik poslovodstvu podjetij. Storitve računovodstva so nujne za učinkovito delovanje in poslovanje vsakega pravnega subjekta, saj dobro vodena računovodska funkcija zagotavlja pravočasne, točne in ustrezne informacije za odločanje.

  Poleg bogatega izobraževalnega programa bodo organizatorji podelili tudi certifikate Strokovni vodja računovodskega servisa.

  Več informacij o kongresu najdete na spletni strani: https://kongres-zrs.gzs.si/

  Dodatne informacije:

  Polonca Podgoršek, direktorica GZS - Zbornice računovodskih servisov
  tel.: 01 5898 316
  e-pošta: zrs@gzs.si

  Fotogalerija


  Fotogalerija

   

  Arhivi