Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Še je nekaj prostoh mest za izlet ZRS: Trst (nekoliko drugače), 16. maj 2014

    Vabimo vas na
    izlet članov ZRS

    v
    Trst nekoliko drugače
    v petek, 16. maj 2014

       

    Program:

    Izpred dvorane Zlatorog v Celju bomo krenili na pot ob 6.30 zjutraj. Udeležence ekskurzije bomo pobirali še v smeri proti Trojanam in po potrebi še kje na poti proti Ljubljani … V Ljubljani se dobimo ob 7.30 pred sedežem GZS.

    Prva jutranja kava nas čaka nekje na kakšnem avtocestnem počivališču, nakar nadaljujemo našo pot na Kras. Najprej se ustavimo na kmetiji, kjer nas čaka pokušina pršuta, sira, oljčnega olja in seveda tudi terana. Okrepčani nadaljujemo čez mejo v Italijo, točneje do Trsta. Zagotovo ste bili v Trstu že mnogokrat, tako kot mnogi, ampak a ste ga spoznali tako kot bi ga morali?

    Zelo verjetno ste hodili mimo zanimivih in mogočnih zgradb a ste iskali ugodno trgovino, mogoče parkirno mesto za svoj avto ali pa kavarno. Ali ste vedeli, da je Trst še dobrih 100 let nazaj bil največje slovensko mesto? Najstarejša »priča« slovenskega prebivalstva v Trstu je arhiv benedektincev pri cerkvi Svetih mučencev (1114-­-1738), iz katerega je razvidna navzočnost Slovencev v velikem številu, bodisi v mestni okolici, kot v centru samem. V Štivanski cerkvi pri Trstu pa so odkrili rokopise, ki so nastali med 8. in 10. stoletjem, v katerih so zabeležena imena slovanskih knezov Pribine in Koclja. Iz študij Pavla Merkuja se da razbrati, da je še v petnajstem stoletju približno tretjina Tržačanov bila slovenskega porekla, oziroma slovensko govoreča. V mestu bomo torej največ časa namenili Slovencem in slovenskim pomnikom ob poti. Verjemite nam, da Trsta kot ga boste videli na tem sprehodu še ne poznate!

    Nekaj bo seveda tudi prostega časa, nakar se odpeljemo na ogled dvorca Miramare. Maksimiljan I. ­- mehiški cesar - je bil sicer brat veliko bolj znanega Franca Jožefa I., avstroogrskega cesarja. Vse do svojega odhoda za cesarja v Mehiko je bil generalni inšpektor avstroogrskih pomorskih sil in kot tak si je dal postaviti dvorec, ki v nekaterih delih notranjosti spominja na ladijsko kajuto. V kolikor bo možno se bomo namesto z avtobusom na kraški rob zapeljali z openskim tramvajem. Od leta 1902 je Trst s kraško planoto povezan s tramvajem. V slabe pol ure dolgi vožnji nas bo tramvaj pripeljal od trga Oberdank do Opčin. Verjetno se še nikoli niste peljali s tramvajem, ki bi vozil po progi z naklonom 26 %, zato …, no prepričani smo, da boste uživali v pogledu na mesto, Tržaški zaliv in breg nad njim. (Opomba: tramvaj občasno popravljajo in ne vozi vedno!)

    Zaključek naše poti po Istri pa smo predvideli v priznanem gostišču na poti proti domu.

    Cena izleta:
    59 €/osebo + DDV pri min. 45 udeležencih
    68 €/osebo + DDV pri min. 35 udeležencih

    Cena vključuje: prevoz s kvalitetnim turističnim avtobusom na omenjenih relacijah, degustacija pršuta in terana na kmetiji na Krasu, vstopnina za ogled dvorca Miramare, dobra večerja v priznanem gostišču na poti proti domu, dodatno nezgodno zavarovanje vseh potnikov (Zavarovalnica Triglav, d.d.), cestnine, vsi zunanji ogledi po programu, vodenje in organizacija ekskurzije.

    Avtobusni prevoz: avtobus bo udeležence lahko pobral na Razdrtem, v Ljubljani in v Celju.

    Račun boste prejeli od turistične agencije: 
    Atlantis d.o.o., Kidričeva ulica 29, 3250 Rogaška Slatina
    Tel.: 03/8191 592
    e-pošta: info@atlantis-rs.si


    Prijave
    sprejemamo najkasneje do ponedeljka, 10.5.2014 opz. do zapolnitve mest:

     V primeru dežja izlet ne odpade!

    Pričakujemo vas in veseli vas bomo!

    Polonca Podgoršek
    direktorica ZRS

    Aleksander Štefanac
    predsednik ZRS

     


    Pripeti dokumenti

    Fotogalerija





     

    Arhivi