Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Poziv DURS-u za prestavitev rokov za oddajo Obračuna davka od dobička pravnih oseb za leto 2013 in Obračun davka od dohodka iz dejavnosti za leto 2013 do 30.4.2014

    Zbornica računovodskih servisov je danes, 6.3.2014, naslovila na direktorico DURS poziv z vsebino:

    Zadeva: Poziv za prestavitev rokov za oddajo Obračuna davka od dobička pravnih oseb za leto 2013 in Obračun davka od dohodka iz dejavnosti za leto 2013 do 30.4.2014

    Spoštovani,

    Pozivamo vas, da prestavite roke za oddajo Obračuna davka od dobička pravnih oseb za leto 2013 in Obračun davka od dohodka iz dejavnosti za leto 2013, ker ni bilo pravočasno poskrbljeno za ustrezno pripravo navodil in programov. Prav tako je bila prepozno sprejeta obsežna zakonodaja z neustreznimi pojasnili in navodili za oddajanje dokumentacije. Zaradi vsega naštetega ugotavljamo, da so računovodski servisi prisiljeni v kršitve veljavne zakonodaje in jim je onemogočeno normalno delo. Posledično se pri njihovem delu povečuje možnost za povzročene napake.

    Navajamo spremembe, ki niso bile uvedene pravočasno:

    • Spremembe REK zaradi uvedbe različnih spodbud za delodajalce (ZUTD, ZPIZ-2 in ZIUPTDSV) in sprememb zakonodaje (ZDoh-2M, novela ZZVZZ-M).
    • Spremembe iREK podrobneje.
    • Plačevanje prispevkov od dohodkov iz drugega pravnega razmerja (ZPIZ-2 in ZZVZZ-M), spremembe na REK-2, nove vrste dohodka, primeri izračuna obveznosti prispevkov od dohodkov iz drugega pravnega razmerja.
    • Spremembe zakonodaje so bile objavljene v Uradnem Listu: Noveli Zakona o urejanju trga dela – ZUTD (Ur.l. RS, št. 21/13 ZUTD-A in 63/13 ZUTD-B), Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2 (Ur.l. RS, št. 96/12 in 39/13) ter Novela Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – ZZVZZ-M (Ur.l. RS, št. 91/13) 05.11.2013.
    •  
    • Zaradi teh sprememb imajo zaposleni v računovodskih servisih povečan obseg dela z obveščanjem zavezancev, prilagoditvami programov, prilagoditvami svojega dela.

      Poleg naštetega so se računovodski servisi januarja in februarja letos srečevali z naslednjimi težavami:

      • Novele zakonov so bile sprejete v drugi tretjini leta 2013, brez ustreznih podzakonskih navodil in brez ustreznih navodil pristojnih organov za izvajanje nove zakonodaje.
      • Navodila spremenjenih zakonov smo dobili v januarju. Zaradi obsežnih sprememb in zaradi novega definiranja statusa posameznih avtorjev prejemnikov dohodka porabljajo več časa kot običajno. Gre za novosti in potrebne prilagoditve s strani zaposlenih, njihovih strank in izvajalcev avtorskih del.
      • Program Silvester Pelias smo lahko pričeli uporabljati šele po 20.01.2014 za oddajo Obračuna davka od dohodkov pravnih oseb. V februarju 2014 je bil nekaj časa neuporaben zaradi nadgradnje sistema, nova različica je bila na razpolago dejansko šele 4.3.2014, kar pomeni, da smo do 4.3.2014 oddajali vse Obračune DDPO neskladne z zakonodajo. Zato bomo tiste že oddane morali oddajati ponovno. Dvojno delo. DURS ni pravočasno poskrbel za ustrezne različice programa in s tem silil računovodske servise in zavezance v kršitev davčnezakonodaje.
      • Silvester Fineus ni bil s strani DURS-a prilagojen pravočasno, dne 5.3.2014 je dal DURS na voljo novo različico s pojasnilom, da oddaja ne bo možna do 17.3.2014. Program ni uporaben.

      Zaradi naštetega zahtevamo spremembo roka oddaje na 30.4.2014. Če našemu pozivu ne boste ugodili do ponedeljka, 10.3.2014, do 12.00 ure, bomo odprto pismo poslali medijem ter se tako poslužili drugih sredstev in kanalov komunikacije.

      Vnaprej hvala za razumevanje in lep pozdrav,
    •  
    Polonca Podgoršek
    direktorica ZRS
    Aleksander Štefanac
    predsednik ZRS

     

    Fotogalerija





     

    Arhivi