Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: 13. Kongres računovodskih servisov v besedi in sliki

    13. Kongres računovodskih servisov je potekal 4. in 5. oktobra 2011 ponovno v Kongresnem centru Portus, Hotel Slovenija v Portorožu.

    Skupno se je kongresa udeležilo 188 udeležencev.

    Udeležence kongresa je v pozdravnem govoru najprej pozdravil predsednik Zbornice računovodskih servisov, gospod Aleksander Štefanac. Čeprav se je kriza dotaknila tudi računovodskih servisov, je cilj servisov pomagati podjetjem, našim strankam. Poudaril je, da se mnogi podjetniki še zmeraj premalo zavedajo tveganja, ki ga lahko predstavljajo premalo usposobljeni in nekakovostni računovodski servisi. »Mnogi podjetniki ne znajo prebrati vsebine računovodskih izkazov ali ne zaznajo iz letnega poročila nevarnosti za poslovanje družbe v prihodnjem obdobju. In tukaj nastopimo mi, računovodski servisi, kot podpora in kot svetovalci podjetjem pri poslovanju! Samo od nas je odvisno, kako uspešni bomo pri tem. Samo od nas je odvisno, kakšen ugled imamo kot računovodska dejavnost. In samo od nas je odvisno, kakšno zaupanje si bomo zgradili pri naših strankah. Prepričan sem, da imamo dovolj znanja in potenciala, da naredimo ta korak naprej in pristopamo do naših strank kot njihovi svetovalci, še posebej v teh negotovih časih.«

     

    Nato je sledil še pozdravni govor gospoda Sama Hribar Miliča, predsednika Gospodarske zbornice Slovenije, ki čestital vodstvu Zbornice računovodskih servisov za odlično udeležbo na kongresu in aktualen program. Poudaril je nujnost po reformah, ki naj bi šle v smeri transparentnosti gospodarskega sistema ter dodal: »Gospodarski razvoj bi tako moral prinesti nov veter tudi v jadra razvoja dejavnosti računovodskih servisov.«

    Za nemoten potek Kongresa je skrbelo delovno predsedstvo pod vodstvom gospoda Nevena Škrokova.

    Strokovni del Kongresa je začel gospod mag. Uroš Novak iz Generalnega davčnega urada DURS ter pojasnil razloge, izhodišča in pravila v zvezi z uvedbo davčnih blagajn v Sloveniji. 

     

    Iz prve roke pa je gospa Ivana Rotim, davčna svetovalka, predstavila izkušnje uporabe davčnih blagajn v Srbiji.

    Osrednja tema letošnjega kongresa je povezana s plačilno (ne)disciplino, zato so na okrogli mizi »Kako uspešno preprečiti plačilno nedisciplino v Sloveniji« predstavniki zbornične koordinacije (Alenka Avberšek – GZS, Aleksander Štefanac – ZRS, Dušan Krajnik – OZS, Darko Končan – ZDSS) in strokovnjaki s tega področja (mag. Romana Logar – AJPES, Dida Volk, Dušan Hočevar – Združenje bank Slovenije) podali svoje poglede na aktualno problematiko. Izpostavljena je bila predvsem zakonodaja, ki bi lahko že doslej preprečevala plačilno nedisciplino, pa je gospodarstvo in država ne izvajata v celoti.

     

    Po kosilu smo nadaljevali s tremi vzporednimi delavnicami.

    Udeleženci so se z mag. Damijanom Špesom seznanili o vplivu evropske sodne prakse s področja DDV na slovensko davčno prakso.

    Na delavnici o najpogostejših napakah pri popisu sredstev in obveznostih je predaval gospod Tomaž Glažar.

    Gospa Nataša Belopavlovič pa je pojasnila vedno aktualno problematiko o pravicah delavcev do nadomestil in povračil stroškov iz delovnega razmerja.

    Skozi gala večer nas je popeljal moderator Gorazd Dominko.

    Najprej smo se zahvalili sponzorjem, brez katerih ne uspeli izvesti takšnega dogodka, nagovoril pa nas je direktor Avtenta d.o.o., letošnji diamantni sponzor.

    Pred večerjo smo podelili priznanja finalistom izbora Naj računovodski servis 2011 v treh kategorijah:

    • Za kategorijo MALI računovodskim servisom: MDS Jovanović & Javernik d.o.o. in Računovodski servis Prina d.o.o.
    • Za kategorijo SREDNJI računovodskim servisom: APO VIZIJA d.o.o., Simam FRS d.o.o. in Sun Gornja Radgona d.o.o.
    • Za kategorijo VELIKI računovodskim servisom: Fiposor d.o.o., Unija d.d. in Vizija računovodstvo d.d.

     

    Sledila je svečana podelitev priznanj Naj računovodski servis 2011:

    • v kategoriji MALI: MDS JOVANOVIĆ & JAVERNIK d.o.o.
    • v kategoriji SREDNJI: APO VIZIJA d.o.o.
    • v kategoriji VELIKI: UNIJA d.d.

    Nagrajenci so od Davčne hiše Bilans d.o.o., sponzorja nagrad zmagovalcev izbora Naj računovodski servis 2011, prejeli brezplačno deluxe kodo za obdobje enega leta z zagotovljenim dostopom do 3 spletnih strani: www.superdavki.com, www.DDVpoznavalec.si in www.DDVpoznavalec.si.
    Dodatno so prejeli plaketo in kipec Zbornice računovodskih servisov.

    Predsednik ZRS je tudi podelil priznanja za ustvarjalni prispevek in dolgoletno sodelovanje v Zbornici računovodskih servisov bivšim članom Upravnega odbora ZRS (Darko Vidovič, Dunja Komljanec Stepanek, Maja Bohorič, Miran Pikovnik).

    Nato je prizorišče zavzel odličen komedijant, imitator in violončelist Tilen Artač, ki je navdušil udeležence v dvorani.

    Večer smo zaključili s torto 13. Kongresa računovodskih servisov, ki so jo razrezali nagrajenci izbora.

     

    Drugi kongresni dan smo začeli s prispevkom gospoda dr. Iztoka Kolarja, ki nam je predaval o forenzičnem računovodstvu kot posebno vedo o odkrivanju nepravilnosti.

     

    Novo ureditev prispevkov direktorjev v enoosebnih družbah je predstavila gospa Polona Fink Ružič iz pravne službe GZS.

     

    Z mag. Andreja Bajuk Mušič, pooblaščena revizorko, smo se seznanili o predlaganih spremembah računovodskih standardov.

    Svoje druženje smo zaključili s predavanjem o čustvih v poslovnem svetu z dr. Zoranom Milivojevićem. Naučili smo se ločevati občutke od čustev in o čustveni pismenosti.

     

    Hvala vsem, ki ste se udeležili letošnjega kongresa. Hvala predavateljem, ki so s svojimi strokovnimi prispevki dopolnili naše znanje. Hvala gospodu Gorazdu Dominku za moderatorstvo večernega dela, Tilnu Artaču za odličen nastop in glasbeni skupini Yuhubanda, ki so poskrbeli za razgibavanje po celodnevnem sedenju.

    In nenazadnje, hvala sponzorjem, ki so omogočili naš 13. Kongres in popestrili obkongresno dogajanje pred dvorano Colombo (našteti so po abecednem vrstnem redu):

    Diamantni sponzor:

    Platinasti sponzor:

     

    Zlati sponzorji:

    Srebrni sponzorji:

    Bronasti sponzorji:

    Sponzor nagrad zmagovalcev izbora Naj računovodski servis 2011

    Na svidenje na 14. Kongresu računovodskih servisov!

    Foto: Robert Seljak

    Fotogalerija





     

    Arhivi