Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Članek v časniku Finance: Komu zaupati vodenje poslovnih knjig, 16.06.2009

    Komu zaupati vodenje poslovnih knjig

    Pomen ustreznih in kakovostnih računovodskih informacij je še posebej poudarjen v kriznih časih, ko je pravilno usmerjanje podjetja odločilno za njegov obstoj.

    Če je v času »debelih krav« podjetje uspevalo na trgu bolj zaradi splošnega pozitivnega trenda kot pa zaradi svoje konkurenčne sposobnosti, potem je med krizo pred takim podjetjem veliko več izzivov, kot bi jih bilo sicer. Kriza neusmiljeno razkrije vse slabosti poslovodenja in razgali še tako dobro krinko podjetij. To še posebej velja za mala in srednja podjetja (MSP) Prav ta skupina podjetij pa bo nosila levji delež bremena krize.
     

    Vodenje knjig večina MSP prepusti drugim

    Medtem ko so se uradne politike še pred kratkim dosti bolj ukvarjale z reševanjem velikih podjetij (GM, Ford, Opel), pa je bila množica malih, brez katerih tudi velika podjetja ne zmorejo (primer dobaviteljev Renault) (in je še) prepuščena sama sebi, svoji fleksibilnosti in poslovnosti oziroma iznajdljivosti.  

    Žal (ali pa k sreči) je večina slovenskega gospodarstva v skupini MSP. V Sloveniji je razvrstitev podjetij glede na velikost precej podobna razvrstitvi podjetij v celotni EU.

    Po raziskavi, ki jo je naredila Zbornica računovodskih servisov pri GZS kar 98,4 odstotka vseh gospodarskih subjektov v Sloveniji pomenijo male in mikro gospodarske družbe ter samostojni podjetniki posamezniki. Omejene kadrovske zmogljivosti, nezadostno poznavanje stroke in optimizacija stroškov vodijo k odločitvam, da nekatere poslovne funkcije za podjetje opravljajo zunanji izvajalci. Ena od poslovnih funkcij, ki jo (zlasti mikro in mala) podjetja zelo pogosto zaupajo zunanjim izvajalcev, je tudi vodenje poslovnih knjig.
     

    Pomen vpliva na odločitev

    Vodenje poslovnih knjig (ki vključuje tudi sestavljanje letnega poročila), je za gospodarske družbe in samostojne podjetnike posameznike predpisano v zakonu o gospodarskih družbah. Storitve vodenja poslovnih knjig opravljajo družbe in samostojni podjetniki posamezniki, za katere se je  v zadnjih 15 letih uveljavilo ime »računovodski servisi«. Analiza, ki jo je pripravila Zbornica računovodskih servisov, kaže, da kar 75% mikro in malih gospodarskih družb vodenje svojih poslovnih knjig zaupa računovodskim servisom.

    Čeprav računovodski servisi glede na svojo ekonomsko moč nimajo velikega vpliva na rast bruto domačega proizvoda, pomenijo pomemben dejavnik gospodarstva, predvsem zaradi posrednega vpliva na odločitve glede razvoja podjetniške dejavnosti številnih malih in srednjih podjetij in tudi zaradi svoje vloge v sistemu javnega gospodarskega informiranja.
     

    Pomen najšibkejšega člena

    Podjetja, ki vodenje poslovnih knjig zaupajo računovodskim servisom, jim s tem vsaj v neki meri zaupajo tudi poslovanje svoje družbe. Vsak poslovodja se odloča na podlagi podatkov, ki jih ima. Od kakovosti teh podatkov je odvisno ali bodo sprejete odločitve optimalne ali ne. Od sprejetih odločitev pa je odvisna tudi pot iz krize. V sodobnem globaliziranem in prepletenem gospodarskem svetu se znova potrjuje pravilo, da je veriga tako močna kolikor je močan njen najšibkejši člen. Še tako mogočen in zapleten stroj se lahko ustavi zaradi najmanjšega in na videz najbolj banalnega dela, ki ne deluje pravilno.

    Čeprav je vloga računovodskih servisov v celotni verigi izdelave velikih in »pomembnih« proizvodov na prvi pogled nepomembna, pa lahko prav njihovo kakovostno delo omogoči, da mala podjetja ne postanejo tisti šibki člen v celotni proizvodni verigi, ki bi ustavil celoten proces. Ob tem se izkaže pomembnost dobre povezave med podjetjem in računovodskim servisom. Na podlagi analiz, ki jih računovodski servis izdela, lahko svojemu naročniku svetuje tako pri poslovnih kot tudi pri finančnih odločitvah. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da so v t.i. »kreditnem krču« in podaljšanih plačilnih rokih pravilno in temeljito izdelani računovodski izkazi zelo pomemben dejavnik pri pridobivanju posojil, ki jih mala in mikro podjetja vse bolj potrebujejo za zagotavljanje svoje likvidnosti.
     

    V krizi so informacije pomembnejše

    Dejstvo, da v Sloveniji velika večina gospodarskih subjektov uporablja storitve računovodskih servisov, narekuje večjo izpostavljenosti in spodbudo s strani vseh deležnikov v poslovnem življenju za ustvarjanje pogojev za zagotovitev kakovostnih storitev računovodskih servisov.

    Glede na pomen računovodskih servisov v poslovnem življenju podjetij si Zbornica računovodskih servisov, ki v okviru Gospodarske zbornice Slovenije deluje že več kot desetletje, prizadeva za dvig kakovosti računovodskih servisov. Pomen računovodskih informacij v zaostrenih pogojih poslovanja torej vedno bolj pridobiva vrednost tako za zunanje uporabnike (poslovne partnerje, državo, banke…), kot tudi za notranje uporabnike, zlasti za poslovodstvo, ki se na njihovi podlagi odloča o nadaljnjih ukrepih pri poslovanju. Če namerava podjetje zaupati vodenje poslovnih knjig zunanjemu izvajalcu – računovodskemu servisu, naj poslovodstvo temeljito premisli, na podlagi katerih dejavnikov bo izbiralo ustrezen računovodski servis.
     

    Kako poiskati dober servis

    Glede na zakonsko nereguliranost in s tem na neurejenost področja delovanja računovodskih servisov ima podjetje pri izbiri več možnosti: pregled spletne ponudbe,

    • oglasna sporočila računovodskih servisov,
    • informacije znancev in prijateljev.
    • katalog računovodskih servisov Zbornice računovodskih servisov

    V katalog je vpisanih več kot sto računovodskih servisov, ki zaposlujejo vsaj eno strokovno osebo z opravljenim izpitom za vodjo računovodskega servisa, ki se opravlja pred strokovno komisijo, ki jo imenuje zbornica.

    Prav zaradi netransparentnosti delovanja računovodskih servisov v poslovnem okolju si Zbornica računovodskih servisov prizadeva urediti področje delovanja računovodskih servisov – to je tudi eden od njenih prioritetnih ciljev.

    Aleksander Štefanac je predsednik Zbornice računovodskih servisov.
     

    Fotogalerija





     

    Arhivi