Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Poročanje za namene statistike finančnih računov - Odgovor Banke Slovenije

    Obvestilo članom Združenja računovodskih servisov z dne 19.11.2003


    POROČANJE ZA NAMENE STATISTIKE FINANČNIH RAČUNOV

    ODGOVOR BANKE SLOVENIJE

    V skladu z ugotovitvami in predlogi Upravnega odbora ZRS, objavljenim v obvestilu članom ZRS z dne 10.11.2003, je v ponedeljek, 17. novembra 2003 potekal sestanek s predstavniki Banke Slovenije in predstavniki GZS ter ZRS v zvezi s poročanjem za namene statistike finančnih računov.

    ZRS je predstavnike BS opozorilo na:

    1. nesprejemljivost oddajajnja poročil za nazaj (za leta 2001, 2002 2003),
    2. pomanjkljivo informiranje in usposabljanje poročevalcev.

    ZRS je želelo od BS pridobiti tudi odgovor, kako to poročanje izvajajo v drugih državah EU, vendar BS tega odgovora ni posredovala.

    Predstavniki BS so na sestanku izpostavili, da je njihov največji interes, da bi pridobili ustrezna poročila od tistih družb, ki predstavljajo najpomembnejši del gospodarstva. Strinjali so se z opozorili ZRS,  da v zvezi s poročanjem za nazaj res obstajajo problemi, ki pa so jih zaznali šele ob dogovarjanju z nami.

    Predstavniki ZRS so na podlagi povedanega in izraženega interesa BS predlagali, da se iz poročanja za leto 2001, 2002 in 2003 izvzamejo družbe, ki niso zavezane k revidiranju. Predstavnikom BS se zdel ta predlog sprejemljiv, vendar uradnega odgovora v tistem hipu še niso mogli posredovati.

    Včeraj smo prejeli uradni odgovor Banke Slovenije, ki je z naše strani nesprejemljiv, saj iz odgovora niso razvidne jasne opredelitve Banke Slovenije do možnih rešitev, ki so bile dogovrjene na sestanku.

    Odgovor Banke Slovenije v celoti objavljamo v prilogi.

    Ljubljana, 19.11.2003

     


    Pripeti dokumenti

    Fotogalerija





     

    Arhivi