Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Poročanje za namene statistike finančnih računov - Oddajanje poročil

    Obvestilo članom Združenja računovodskih servisov z dne 28.11.2003


    POROČANJE ZA NAMENE STATISTIKE FINANČNIH RAČUNOV

    ODDAJANJE POROČIL

    V sredo 26.11.2003 so se v zvezi s poročanjem za namene statistike finančnih računov sestali predstavniki Banke Slovenije in GZS.

    Predstavniki GZS so ponovno opozorili na vso problematiko poročanja za nazaj, ki je povezana predvsem z dejstvom, da knjigovodske evidence ne omogočajo zbiranje zahtevanih podatkov za namene statistike finančnih računov na enostaven način, temveč je zato potrebno dolgotrajno in naporno iskanje in razvrščanje. Dodatno težavo predstavlja zelo kratek čas, ki ga imajo na voljo poročevalci za pripravo poročil.

    Predstavniki Banke Slovenije so z razumevanjem sprejeli utemeljitve vseh omenjenih problemov, vendar se s predlogom GZS o opustitvi poročanja za nazaj za družbe, ki niso zavezane k revidiranju, niso strinjali. Z namenom olajšanja dela poročevalcem so podaljšali rok za oddajo poročil do 15.12.2003.

    Na podlagi vseh problemov, s katerimi se soočajo poročevalci, so predstavniki GZS pozvali Banko Slovenije k razumnemu ravnanju pri morebitnih zamudah, ki bi nastale zaradi nezmožnosti zagotovitve popolnih in pravilnih podatkov do omenjenega roka.

    Fotogalerija





     

    Arhivi