Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: ZRS je organizirala posvet na temo Pogled banke na ocenjevanje tveganj pri odobravanju naložb

    Namen posveta je bila predstavljena vloga računovodskih servisov, ki jo imajo pri pripravi in posredovanju finančnih podatkov bankam. Ta vloga je velikokrat večja, kot se jo zavedamo.

    Na posvetu so bila predstavljena tveganja, s katerimi se banka pri svojem poslovanju srečuje (osnovna dejavnost bank je posojanje in prejemanje depozitov, zato je njihov največji problem KREDITNO TVEGANJE):

    • Kako banka s pomočjo finančne analize izračunava boniteto podjetja
    • Kako na odobritev kreditov vpliva dejavnost, v kateri podjetje posluje
    • Kako na odobritev kreditov vpliva lastniška struktura podjetja (tukaj so izrednega pomena izkušenost in struktura vodstva ter zaupanje v posredovane finančne podatke)
    • Kakšen poudarek banke namenjajo obratnemu kapitalu (osnovni cilj upravljanja z obratnim kapitalom je njegova optimizacija – preveč obratnega kapitala zmanjšuje profitabilnost, premalo pa povzroči nekonkurenčnost)
    • Kakšen poudarek banke namenjajo denarnemu toku

    Sporočila posveta:
    Končna odobritev kredita je odvisna od tega, ali bo podjetje sposobno kredit vrniti!

    Mikro, mala in srednja podjetja (SME) so veliko bolj tvegana kot velika podjetja. Zato so pri njih poleg finančnih podatkov in kazalnikov izrednega pomena tudi kvalitativni faktorji. Manjše kot je podjetje, manjši poudarek je na finančnih podatkih. Zelo pomembno je, da podatke za banko, podjetnik in računovodja pripravljata in predstavljata skupaj. Trikotniku podjetnik-računovodja-banka mora biti uravnotežen.

    Fotogalerija





     

    Arhivi