Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Vpogled v podatke za odmero dohodnine

    Vse izplačevalce dohodkov obveščamo, da so podatki za odmero dohodnine, ki jih je Finančna uprava RS pripravila na podlagi obračunov davčnega odtegljaja, objavljeni na portalu eDavki. Vpogled je možen od 15. 1. 2016 do 31. 1. 2016. Objavljeni podatki na eDavkih so namenjeni le izplačevalcem dohodkov za primerjavo podatkov iz predloženih iREK obrazcev in pripravljenimi obvestili prejemnikom dohodkov (Povzetek obračuna dohodkov, izplačanih v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2015), ki jih morajo izplačevalci dohodkov izročiti prejemnikom dohodka najpozneje do 31. 1. 2016. Do svojih podatkov lahko izplačevalci dostopajo z digitalnim potrdilom. Izplačevalci dohodka naj objavljene podatke primerjajo s podatki, ki so jih davčnemu organu predložil na iREK obrazcih. Če ugotovijo, da slednji niso pravilni, naj Finančni upravi RS čim prej (najpozneje do 31. 1. 2016) predložijo manjkajoče REK obrazce oziroma popravke že vloženih REK obrazcev.

    Za odmerno leto 2015 bo Finančna uprava RS za sestavo informativnih izračunov dohodnine na letni ravni, tako kot pretekla leta, uporabila podatke o dohodkih iz obračunov davčnega odtegljaja, ki so jih davčnemu organu predložili izplačevalci individualno po davčnih zavezancih – fizičnih osebah (podatki iz iREK obrazcev).

    Podatki so sestavljeni na podlagi predloženih individualnih podatkov v REK obrazcih z datumom izplačila od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015. Vključeni so REK obrazci, ki so bili z navedenim kriterijem datuma izplačila davčnemu organu predloženi do vključno 11. 1. 2016. Podatki so objavljeni od 15. 1. 2016 (brez osvežitve v primeru naknadno predloženih REK obrazcev ali popravkov REK obrazcev) in bodo izplačevalcem na vpogled do 31. 1. 2016. V pripravljenih podatkih so vključeni tudi podatki o dohodkih, ugotovljenih v morebitnih davčnih nadzorih pri izplačevalcih za navedeno obdobje, ki jih je izplačevalec dolžan vključiti v obvestilo prejemniku dohodka.

    Če izplačevalec na podlagi navedene primerjave ugotovi, da podatki, ki jih je davčnemu organu predložil na iREK obrazcih, niso pravilni, naj Finančni upravi RS čim prej predloži manjkajoče REK obrazce oziroma popravke že vloženih REK obrazcev. Tako vložene REK obrazce oziroma popravke REK obrazcev bo Finančna uprava RS upoštevala pri sestavitvi informativnega izračuna dohodnine samo v primeru, da bodo predloženi najpozneje do 31. 1. 2016.

    Odnosi z javnostmi
    Finančna uprava RS

    Fotogalerija





     

    Arhivi