Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: OPOZORILO: Ne odpirajte lažnih elektronskih sporočil glede neplačanih obveznosti do FURS


  Finančna uprava RS (FURS) je bila s strani zavezancev obveščena, da so ti iz elektronskega naslova FURS dobili opomine zaradi neplačanih obveznosti. Vse zavezance opozarjamo, da gre za lažna sporočila, ki so poslana iz lažnega elektronskega naslova in da je v sporočilu virus. Zavezance prosimo, naj sporočila zavržejo in jih zaradi lastne varnosti ne odpirajo.

  Na FURS zadevo še preiskujemo in vseh informacij še nimamo, zaradi zaščite zavezancev pa posredujemo do zdaj zbrane informacije. Elektronska sporočila, ki jih dobivajo zavezanci, izgledajo, kot bi jih poslala Finančna uprava RS iz elektronskega naslova gfu.fu@gov.si, vendar temu ni tako. Gre za ponarejen naslov pošiljatelja (t.i »email spoofing«). Zaenkrat smo na FURS ugotovili, da so bila sporočila poslana iz tujine in da vsebujejo tudi datoteko s končnico .xls, ki vsebuje virus (trojanski konj). Prav tako v sporočilu navedena finančna kontrolorka ne obstaja, nikoli ni bila niti ni zaposlena na Finančni upravi RS. Sporna sporočila so zavezanci začeli prejemati v petek, 27. 1. 2017.

  Zavezance opozarjamo, naj omenjene elektronske pošte ne odpirajo zaradi lastne elektronske varnosti in svetujemo, da si posodobijo antivirusno zaščito. 

  Zavezance obveščamo tudi, da Finančna uprava RS dolžnike nikoli ne opominja po elektronski pošti, temveč le preko sistema eDavki oziroma pisno po navadni pošti. Več informacij o opominjanju najdete na povezavi: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Placevanje_in_izvrsba/Podrocja/Opominjanje/Opis/Podrobnejsi_opis_1_izdaja_Opominjanje.docx
  Sicer lahko vsak zavezanec svoje morebitne odprte obveznosti do FURS preveri prek sistema eDavki (storitev eKartica) ali na pristojnem finančnem uradu.

  Primer lažnega elektronskega sporočila je na povezavi tukaj.

  Fotogalerija

   

  Arhivi