Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: 11. Zbor članov ZRS v besedi in sliki


    118 članov ZRS se je 10. oktobra 2018 družilo in izobraževalo v Kongresnem centru Thermana Laško na 11. Zboru članov ZRS.

    Člane je uvodoma pozdravil predsednik ZRS, Aleksander Štefanac:

    Ponosen sem, da se naše članstvo širi. To nam daje motivacijo za nadaljnje delo.
    Z našimi aktivnostmi in pobudami načrtno prispevamo k ustvarjanju okolja, kjer se spoštujejo najvišji računovodski in moralni standardi!
    Kot sem že velikokrat povedal, je izziv sodobne digitalizacije in avtomatizacije v naši panogi je priložnost, da optimiziramo poslovanje, zmanjšamo administrativno delo in stroške ter na drugi strani dajemo večji poudarek na 'svetovanju' in strokovnem usmerjanju naših strank. Spremembe se dogajajo, dogajajo se vedno hitreje, lotimo se torej izzivov sledenja sodobnih trendov optimistično in polni elana.
    Za ohranjanje oziroma povečanje lastne konkurenčnosti morajo računovodje razumeti trende in nove zakone/predpise ter sprejeti ustrezne nadaljnje korake za boljšo skladnost in odločanje. Točnost in učinkovitost so cilji vsakega računovodstva. Umetna inteligenca in avtomatizacija k temu prispevajo velik delež, vendar brez natančnega in učinkovitega človeškega faktorja ne gre. 
    Kot je za Forbes zapisal direktor Entryles Mike Galarza: 'Boljša tehnologija bo ustvarila več priložnosti, a človeška izkušnja bo zagotovila, da bodo ljudje še vedno pomembni.'

    V nadaljevanju je predsednik ZRS podal poročilo o delu ZRS v zadnjem letu dni. 

    Za nemoten potek Zbora članov ZRS je skrbela moderatorka Valentina Zupan.

    V prvem prispevku je Valerija Kunštek iz FURS predstavila način plačevanja obveznih dajatev na več podračunov.

    S predstavitvijo rezultatov raziskave "Računovodje pod pritiskom" in odgovornost izvajalcev računovodskih storitev je nadaljevala Špela Kumelj, članica UO ZRS.

    Žiga Erhatič, predstavnik diamantnega sponzorja Mega M d.o.o., je v predavanju »Zakaj bi bil moj računalnik zanimiv napadalcem?« predstavil nevarnosti okužb in ugodnosti, ki jih nudi okužen računalnik napadalcu.

    Po kosilu je Maja Bohorič Rade predstavila postopek priprave novih Smernic za izvajanje ZPPDFT-1 ter namen in način uporabe teh smernic kot pripomočka za izvajanje nalog in obveznosti, ki jih imajo računovodski servisi kot zavezanci po ZPPDFT-1. Seznanila nas je tudi o pregledih UPPD, ki že izvaja inšpekcijske preglede na terenu.

    Sledilo je kratko predavanje platinastega sponzorja Krik Aksum d.o.o. in 3sigma d.o.o., ki je predstavil novost Kibernetsko zavarovanje (Cyber Insurance).

    Nadaljevali smo s predavanjem »Vsakodnevni izzivi z varnostjo IT v računovodskih servisih«, ki ga je za ZRS izvedel Primož Marolt iz Triglif d.o.o.
    Z razvojem sodobnih informacijskih tehnologij se količina in raznovrstnost podatkov, ki jih računovodski servisi zbirajo in hranijo za svoje stranke, nenehno povečuje. S tem postajajo skrbniki ključnih sistemov in podatkov, od katerih je odvisno poslovanje njihovih strank. Varno in stabilno delovanje informacijskih sistemov zato sodita med temelje, na katerih stranke gradijo zaupanje v računovodski servis.

          

    Nato je svojo storitev in rešitev predstavil Simon Golob, APS plus d.o.o., predstavnik diamantnega sponzorja. Predavanje, kako znižati strošek dela računovodskih storitev s pomočjo digitalizacije vhodne pošte in vhodnih faktur, je podalo jasen vpogled, kako je to možno urediti v praksi. 

    Po odmoru je bilo na vrsti predavanje platinastega sponzorja Halcom d.d.: »Nov korak k uspehu – Avtomatizacija bančnega poslovanja za izvajalce računovodskih storitev«. Predstavili so rešitev, ki omogoča v realnem času sinhronizirane podatke med digitalno banko in ERP sistemom.

    Barbara Bregar Mrzlikar iz CEED Slovenija nas je seznanila s pastmi rasti podjetij. Življenjski cikli in njihove značilnosti so torej zelo uporabno orodje, ki podjetniku in managerju pomaga ohraniti osredotočenost na prave stvari v pravem trenutku.


    Na dogodku smo zopet podprli nacionalno kampanjo Slovenija bere s sloganom Računovodje ne beremo samo zakonovV ta namen so udeleženci zbora prinesli s seboj knjige, ki so si jih izmenjali.

       

    Po zadnjem odmoru je Uroš Leban, predstavnik platinastega sponzorja Saop d.o.o. na inovativen način predstavil storitev Minimax s pravljico »Kaj danes dela Pepelka?«. 

    V zadnjem predavanju tega dne je navdušila Anja Križnik Tomažin. Seznanili smo se s 6 koraki aktivnega poslušanja. Ljudje namreč ne poslušamo, da bi razumeli, temveč da si oblikujemo odgovor ali argument. Povprečen udeleženec posluša le s 25 % zbranostjo, zato gre 75 % informacij v izgubo.

       

    Po zaključenih predavanjih smo odšli najprej na večerjo. 

    Nato sta nas v večernem delu Valeriya Musina in Tomaž Šter, ki ju poznate iz oddaje Zvezde plešejo, navdušila s svojim plesom. Tudi nas sta naučila nekaj korakov salse.

       

    Hvala lepa vsem članom, ki ste se udeležili letošnjega Zbora članov ZRS. Zahvala gre tudi predavateljem in moderatorki, ki so s svojimi prispevki predstavili aktivnosti in projekte ZRS. 



    Hvala sponzorjem, ki so popestrili dogodek.
    Nenazadnje hvala Thermani Laško za prijetno vzdušje in Proevent d.o.o. za vso organizacijsko podporo pri izvedbi dogodka.

    Na svidenje prihodnje leto!

    Foto: Marko Arandjelovic

    Fotogalerija >>>

    Fotogalerija





     

    Arhivi