Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Članek: Sledite 4 računovodskim trendom v 2018


    Od razvoja računovodstva v oblaku do umetne inteligence in avtomatizacije ter naraščajoče stabilizacije kripto valut so na obzorju velike spremembe za računovodje. Tukaj so najboljši štiri računovodski trendi, ki se jih je treba zavedati leta 2018.

    1. Število računovodskih aplikacij v oblaku se bo še naprej povečevalo

    Le nekaj tehnologij je spremenilo računovodstvo toliko kot oblak. Pred desetimi leti so podjetja shranjevala svoje finančne podatke, transakcije in poročila na notranjih strežnikih, kar je bilo drago in zapleteno za podjetje. Toda, kot so orodja – ki temeljijo na oblakih in ki v realnem času ustvarijo vpogled v poslovanje za lastnike podjetij – v porastu, bo za računovodje postalo nujno, da sprejmejo in uporabljajo tehnologijo.

    Na srečo so nekateri ponudniki programske opreme izdelali orodja, zasnovana na oblakih, posebej za profesionalne računovodje. Na primer, QuickBooks Online Accountant omogoča poslovno inteligenco v realnem času na poti. Upravljanje delovnih tokov naročnika in ustvarjanje prilagodljivih poročil, ki ustrezajo potrebam naročnika, vse z enostavno uporabo namizja na platformi.

    2. Umetna inteligenca bo ponovno obudila star proces knjigovodstva

    Umetna inteligenca (UI) je ponovno začela pisati računovodsko področje, toda na kaj točno bo vplivala in kako hitro, bi lahko še presenetilo. Po mnenju Jean Baptiste Su, podpredsednika svetovnega raziskovalnega podjetja Atherton Research, bodo računovodske naloge, kot so davki, plače, revizije in celo bančništvo, do leta 2020 popolnoma avtomatizirane.

    Na srečo je večina podjetij začela avtomatizirati več osnovnih računovodskih nalog. Na primer, orodja, ki temeljijo na oblakih, kot je QuickBooks Online, omogočajo lastnikom, da enostavno nastavijo ponavljajoče se račune ali plačila ter samodejno uskladijo prodajo in stroške z inventarjem (kadar so povezani z njihovo prodajno programsko opremo). Ta nenehni premik bo računovodjem omogočil, da se bolj osredotočijo na svetovanje podjetjem o tem, kako izkoristiti svoj potencial in doseči svoje cilje, pri čemer manj časa porabili za administrativne naloge.

    3. Varnost podatkov bo postala večja prioriteta

    Marca 2017 je bilo v raziskavi iz IDC poročano, da se bo obseg podatkov na svetu povečal na 163 zettabajtov do leta 2025. S tem ko obseg podatkov raste, se povečuje tudi grožnja za krajo podatkov in kibernetske napade. Za računovodski sektor – ki se ukvarja z velikanskimi količinami občutljivih podatkov – je bolj kot kdajkoli prej pomembno, da se varnost podatkov postavi kot prioriteta in vlaga vanjo. Šifriranje kot del vsakodnevnih procesov, ocenjevanje, kako so shranjene informacije o naročnikih, in spremljanje spreminjajočih se predpisov bo postalo ključnega pomena za dolgoročno preživetje industrije.

    4. Kripto valute bodo vplivale na finančne procese

    Kripo valute, kot so Bitcoin, Ethereum, Ripple in Litecoin, že omogočajo podjetjem, da sprejmejo plačilo brez uporabe banke ali finančne institucije. In čeprav morda še ni razširjen ta način plačevanja, lahko popolnoma spremeni poslovanje. Za lastnike podjetij in računovodje bodo kripto valute spremenile način plačevanja in knjigovodenja ter verjetno prinesle večjo preglednost finančnim procesom.

    V letošnjem letu bi morali pričakovati, da bo več Naročnikov vprašalo o kripto valutah, vključno s tem, kako delujejo in kako bodo vplivale na finančno poročanje in davke. Od nenehnega vzpodbujanja orodij in integracij v oblaku v stalno osredotočanje na varovanje občutljivih informacij pred grožnjami bo v naslednjih 12 mesecih veliko priložnosti za računovodske strokovnjake, da bodo dokazali svoje poslovanje prihodnosti.

    Članek v izvirnem besedilu "4 accounting trends to track in 2018" je dostopen na povezavi >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi