Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Sporočilo Zbornice računovodskih servisov o izvajanju Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo v praksi

    Pandemija koronavirusa, ki je tako nenadoma zaustavila naša zasebna življenja in velik del svetovnega, z njim pa tudi domačega gospodarstva, odločilno vpliva tudi na dejavnost računovodskih servisov. Njene posledice izvajalci računovodskih storitev z ostalimi državljani občutimo že ves čas izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, zato se kot člani skupnosti tudi mi trudimo, da bi nevarno bolezen čimprej ustavili.

    Pritisk na računovodje se stopnjuje po sprejetju Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Interpretacija ukrepov, iskanje rešitev in njihova realizacija za nas predstavljajo velik zalogaj, saj je Zakon zelo kompleksen, mi pa bi radi vsem našim strankam zagotovili pomoč, ki jim bo pomagala prebroditi to težko preizkušnjo. Ker gre za veliko različnih primerov, ki zahtevajo pozorno obravnavo, je količina dela v tem času nekajkrat večja kot v normalnih okoliščinah, zakonodaja pa je izvajalcem računovodskih storitev in razvijalcem podpornih informacijskih tehnologij povzročila tudi precej dodatnih stroškov za prilagoditev programske opreme. Preizkušnje pa za nas ne bo konec s preklicem ukrepov za širjenje epidemije koronavirusa, saj bomo takrat vso našo energijo usmerili v reševanje nastale škode in ponoven zagon gospodarstva.

    V Zbornici računovodskih servisov aktivno spremljamo vladne ukrepe, da bi našim članom pomagali s pojasnili in odgovori na vsa vprašanja, ki se nanašajo na zakonodajne novosti. Kadar odgovora ne vemo, ga poiščemo pri pristojnih organih. Zavedamo se, da je obveščenost v tovrstnih okoliščinah ključnega pomena, zato na naši spletni strani, prek e-novic ter Facebook in LinkedIn strani ažurno posredujemo pomembne informacije, ki računovodjem, delodajalcem, zaposlenim, samostojnim podjetnikom in drugim zainteresiranim javnostim pomagajo osvetliti situacijo in pojasniti konkretne rešitve.

    Izvajalci računovodskih storitev se zavedamo svoje vloge v času preizkušnje, pred katero smo se znašli kot družba in se z veseljem po svojih močeh trudimo, da bi jo premagali s čim manj posledicami in iz nje izšli še močnejši in enotnejši. Morda pa je to tudi trenutek, ko lahko ponovno poudarimo, da kot praktiki s svojim znanjem in izkušnjami lahko veliko prispevamo k jasnejši in bolj življenjski zakonodaji že v času njenega nastajanja oziroma prilagajanja. Tak način dela je vzpostavila Finančna uprava Republike Slovenije (FURS), ki se zanaša na naše mnenje in nas kot kompetentnega sogovornika vključuje v tovrstne procese. V tej vlogi se vidimo tudi v dialogu z bankami, ki so v tem času uvedle vrsto dodatnih obrazcev za pridobivanje sredstev, s tem pa podjetjem in računovodjem otežile iskanje pomoči za premostitev krize. Ko premagamo najvišje ovire in se življenje ponovno vrne v ustaljen tempo, pa bi radi javnosti in stroki predstavili še naše predloge za debirokratizacijo vseh tistih zakonov, ki sicer niso krizni, močno pa vplivajo na pogoje za rast in razvoj podjetništva.

    Vsem izvajalcem računovodskih storitev iskreno želimo, da bi iz okoliščin, v katerih smo se znašli tako nenadoma, izšli s čim manj poslovne škode. To je velika preizkušnja za vsakogar od nas, pa tudi za našo celotno skupnost. Z razumevanjem in solidarnostjo lahko jo lahko premagamo in iz nje pridemo močnejši.

    Aleksander Štefanac, predsednik ZRS

    Fotogalerija





     

    Arhivi