Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Bruselj z bančnim svežnjem za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij v EU

    Bruselj, 28. aprila (STA) - Evropska komisija je danes sprejela sveženj bančnih predpisov za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij v EU. Temeljni namen je zagotoviti, da bodo lahko banke z nadaljnjim posojanjem denarja pomagale ublažiti hude posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo, pojasnjujejo v Bruslju.


    Sveženj vključuje ciljno usmerjene spremembe bančnih predpisov v EU, ki po navedbah komisije zagotavljajo hitre rešitve, ter razlagalno sporočilo o računovodskih in bonitetnih okvirih EU.

    Med ciljno usmerjenimi spremembami je predlog začasnih izrednih ukrepov za ublažitev neposrednega učinka ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa.

    Gre za prilagoditev časovnega načrta uporabe mednarodnih računovodskih standardov za kapital bank, ugodnejšo obravnavo državnih jamstev, danih v času te krize, odlog začetka uporabe blažilnika količnika finančnega vzvoda ter spremembo načina izključitve nekaterih izpostavljenosti iz izračuna količnika finančnega vzvoda.

    Komisija predlaga tudi zgodnejši datum za začetek uporabe več dogovorjenih ukrepov, ki spodbujajo banke k financiranju zaposlenih, malih in srednjih podjetij ter infrastrukturnih projektov.

    Razlagalno sporočilo pa potrjuje nedavne izjave o uporabi prožnosti v računovodskih in bonitetnih predpisih, kot so tisti, ki so jih med drugimi sprejeli baselski odbor za bančni nadzor, Evropski bančni organ (EBA) in Evropska centralna banka.

    Sporočilo na primer potrjuje prožnost, ki jo predpisi EU omogočajo glede javnih in zasebnih moratorijev na odplačila posojil.

    Komisija tudi izpostavlja poziv bankam, naj se vzdržijo izplačila dividend delničarjem ali zadržano pristopajo k izplačilu variabilnih prejemkov.

    V današnjem sporočilu je izpostavljeno tudi, kako lahko banke pomagajo podjetjem in državljanom z digitalnimi storitvami, vključno z brezstičnimi in digitalnimi plačili.

    Valdis Dombrovskis, izvršni podpredsednik za gospodarstvo za ljudi, je zatrdil, da v polni meri izkoriščajo prožnost bančnih predpisov EU in da je namen ciljnih zakonodajnih sprememb, da bi bankam omogočili ohranitev likvidnostnega toka.

    Dombrovskis je tudi napovedal, da bo kmalu organiziral okrogle mize, na katerih se bodo skupine potrošnikov in podjetij srečale s finančnim sektorjem, da bi obravnavali najnujnejše potrebe državljanov in podjetij.

    Komisija bo v sodelovanju z evropskim finančnim sektorjem preučila, kako lahko razvije najboljše prakse, ki bi lahko dodatno pomagale državljanom in podjetjem.

    Današnji sveženj sledi pozivu finančnih ministrov EU sredi aprila, naj se banke vzdržijo izplačila dividend, naj zagotovijo denarni tok do gospodinjstev in podjetij ter naj se na sploh izkoristi vso prožnost, ki jo omogočajo bonitetna in računovodska pravila.

    Vir >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi