Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Onemogočena oddaja REK-1f za izplačila po ZIUZEOP

    V skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) je potrebna dopolnitev obračuna za izplačilo plače zaposlenim pri fizičnih osebah (REK-1f) z uvedbo dveh novih polj iz katerih bo razvidno za katero vrsto izplačila je obračun predložen in prilagoditi je potrebno kontrole za pravilen izračun prispevkov za socialno varnost.

    Nova polja na REK-1f:
    A007: Plača za delo v času epidemije
    A008: Nadomestilo plače za čakanje na delo v času epidemije

    Predvidoma 14. 5. 2020 bo za razvijalce na eDavkih objavljen kontiran obračun REK-1f za prilagoditev programske podpore.

    Ker trenutno oddaja obračuna REK-1f, za izplačilo plače za delo v času epidemije in nadomestila plače za čakanje na delo v času epidemije ni mogoča predlagamo, da se plača oz. nadomestilo plače zavezancu kljub temu izplača, ter poravna obveznosti iz naslova akontacije dohodnine in prispevkov.

    V primeru izplačila plače za delo v času epidemije je delodajalec oproščen plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (prispevke PIZ samo obračuna), ostale obveznosti iz naslova prispevkov (za zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti in starševsko varstvo) in akontacije dohodnine pa mora obračunati in plačati.

    V primeru izplačila nadomestila plače za čakanje na delo v času epidemije je delodajalec oproščen plačila vseh prispevkov za socialno varnost (vse prispevke samo obračuna), obračunati in plačati pa mora akontacijo dohodnine.

    Oddaja obračuna za izplačilo plače za zaposlene pri fizičnih osebah (REK-1f) bo na eDavkih možna predvidoma od 21. 5. 2020 dalje.  

    Ker zaposlenim za delo od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020 pripada tudi izplačilo mesečnega kriznega dodatka, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov, vam sporočamo, da bo potrebno za ta izplačila podatke poročati na REK-1, na vrsti dohodka 1190, kamor bodo vnesli znesek izplačanega kriznega dodatka v polje A052, v polju A051 pa šifro 0000. Trenutno oddaja REK-1, z vrsto dohodka 1190 fizičnim osebam, ki imajo zaposlene ni dovoljena, zato prosimo počakajte z oddajo obračuna, izplačilo kriznega dodatka pa kljub temu lahko izvedete.

    Vir >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi