Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: ZZZS: Ponovno omogočeno vročanje v nenujnih zadevah

    Dne 1. 5. 2020 je začel veljati Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (v nadaljnjem besedilu: ZZUSUDJZ-A).

    ZZZS sporoča, da je na podlagi navedenega zakona od 1. 5. 2020 dalje ponovno omogočeno vročanje tudi v nenujnih zadevah.

    Več informacij:

    ZZUSUDJZ-A posega v Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS, št. 36/20 z dne 28. 3. 2020; v nadaljnjem besedilu: ZZUSUDJZ), ki velja od 29. 3. 2020 dalje, in sicer prinaša novosti glede vročanja v nenujnih zadevah, ki je od 1. 5. 2020 omogočeno na način, kot je predstavljen v nadaljevanju. Glede ureditve teka rokov v nenujnih zadevah ter ureditve teka rokov in vročanja v nujnih zadevah po ZZUSUDJZ ni sprememb.

    Tako še nadalje roki za uveljavljanje materialnih pravic (rok, v katerem mora stranka zahtevati pravico, sicer jo izgubi) ne tečejo. Če bi se ta rok iztekel v času izvajanja ukrepov po tem zakonu, se podaljša, tako da se iztečejo osmi dan od dneva prenehanja ukrepov v skladu z ZZUSUDJZ.

    Ostali roki (roki, ki so določeni v izreku ali pravnem pouku odločbe ali sklepa oziroma v dopisu):

    • v nujnih zadevah – roki tečejo. Osebno vročanje se opravi tako, da se v hišnem predalčniku pusti obvestilo, po 15 dneh pa tudi pošiljko (s 15. dnem od obvestila se šteje, da je vročitev opravljena).
    • v nenujnih zadevah – roki ne tečejo. Vročanje se na podlagi ZZUSUDJZ-A od 1. 5. 2020 dalje ponovno opravlja. Vročitev se opravi z vložitvijo neposredno v hišni predalčnik, poštni predal ali v elektronski predal naslovnika. Vročitev se šteje za opravljeno šesti delovni dan (oz. dvajseti delovni dan, če se vročitev opravlja v tujino) od dneva odpreme. Naslovnik lahko ugovarja, da dokumenta, ki je bil odposlan, ni prejel ali da ga je prejel kasneje (izpodbojna domneva o vročitvi). Nujne zadeve so navedene v prilogi. 

    Vlaganje zahtev:

    • stranke lahko pisne vloge vlagajo tudi po elektronski poti brez varnega elektronskega podpisa, če je identiteto vložnika mogoče ugotoviti na drug zanesljiv način (stranko že poznamo, stranka navede več identifikatorjev);
    • izbrani osebni zdravniki pri pošiljanju medicinske dokumentacije uporabljajo dogovorjen način pošiljanja (zazipane kriptirane datoteke).


    Seznam nujnih zadev:

    ZZUSUDJZ_ZZZS - seznam nujnih zadev

     

    Vir >>

     

     

    Fotogalerija





     

    Arhivi