Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Poziv poslancem: Sprejmite dopolnila #PKP3 v dobro celotnega slovenskega gospodarstva

    Slovensko gospodarstvo se je zaradi epidemije koronavirusa znašlo v nezavidljivi situaciji. Z novelo prvega in sprejemom drugega protikoronskega paketa je sicer dobilo nujno potrebno podporo v izrednih razmerah, a se večina najbolj koristnih ukrepov izteka. V petek, 29. maja, bodo poslanci v Državnem zboru RS sprejemali že tretji protikorona paket #PKP3. Čeprav je epidemija preklicana, gospodarstvo še vedno čuti posledice pri poslovanju, ki se krči. Zato je GZS poslance pozvala, da na seji sprejmejo dopolnila #PKP3, s katerimi bi se podaljšal ukrep čakanja na delo za vse dejavnosti za mesec junij ter omogočila sočasna uporaba ukrepov čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Tako bo mogoče ohraniti še vedno visoko zaposlenost v gospodarstvu tudi v mesecu juniju.

    Številne dejavnosti so doživele največje upade prometa v svoji zgodovini. Obseg proizvodnje v avtomobilski industriji, ki predstavlja 10 % slovenskega BDP, se je v zadnjih dveh mesecih po ocenah SRIP ACS razpolovil, tudi v juniju ni pričakovati okrevanja. V drugih najbolj prizadetih panogah so poleg turizma in gostinstva med drugim še tekstilna industrija, gradbeništvo, papirno predelovalna industrija in založništvo, zato je po naši oceni, vključujoč dobaviteljsko verigo, ogroženih 35.000 delovnih mest.

    Ravno zato je tako pomembno, da se ukrep čakanja na delo podaljša za vse dejavnosti in ga lahko izkoristijo vsi gospodarski subjekti, ki so jim prihodki padli za več kot 20 %, vsaj za mesec junij. Tak ukrep je bil pred desetimi dnevi tudi usklajen med vsemi tremi socialnimi partnerji – delodajalci, sindikati in vlado, v delovni skupini Ekonomsko socialnega sveta, a naknadno spremenjen in umaknjen iz nadaljnje obravnave.

    GZS poziva, da se ta koristni ukrep ponovno umesti v #PKP3. Podjetjem bi izjemno koristila tudi možnost kombiniranja ukrepa čakanja na delo z ukrepom skrajšanega delovnega časa, saj bi jim to omogočilo bistveno večjo fleksibilnost pri izvajanju in načrtovanju poslovnih aktivnosti glede na spreminjajoče se razmere na domačem in globalnem trgu.

    S sprejemom dopolnil #PKP3 bi država omogočila, da se ohranja visoka stopnja zaposlenosti v slovenskih podjetij in s tem povezane aktivnosti, kot so vlaganja v raziskave in razvoj, ki na dolgi rok ključno prispevajo k dvigu konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. V teh negotovih časih namreč taka pomoč prinaša nujno potrebno varnost.

    V gospodarstvu ocenjujemo, da bo junija postalo bolj jasno, kako se bo gospodarska slika razvijala na ključnih izvoznih trgih v naslednjih mesecih, od česar je odvisno tudi poslovanje velikega dela gospodarstva. Če bomo uspeli tudi naslednje nestanovitne mesece preživeti tako, kot smo zadnje, ko smo ohranili večino delovnih mest in podjetij, lahko Slovenija izide tudi iz sedanje krize kot zmagovalka. >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi