Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Opomnik - Zviševanje nivoja varnosti spletnih storitev AJPES

    Zviševanje nivoja varnosti spletnih storitev AJPES 

    Obveščamo vas, da bo Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljnjem besedilu: AJPES) zaradi zviševanja nivoja varnosti spletnih storitev s 15. 6. 2020 ukinila uporabo protokolov TLS 1.0 in TLS 1.1 na spletnem portalu www.ajpes.si.

    Za nemoteno poslovanje si morajo vsi uporabniki, ki fizično dostopajo do spletnih aplikacij na portalu AJPES in dostopajo do AJPES spletnih servisov, namestiti operacijski sistem oziroma brskalnik s podporo TLS 1.2.

    Za večino uporabnikov nadgradnja na protokol TLS 1.2 ne bo imela vpliva pri dostopu do spletnega portala AJPES.

    Težave se lahko pojavijo pri uporabnikih, ki uporabljajo stare operacijske sisteme (Windows XP ali starejši) ali stare verzije brskalnikov, ki ne podpirajo protokola TLS 1.2. Uporabnikom, ki bodo kljub zgornjim priporočilom še vedno uporabljali operacijski sistem Windows XP predlagamo, da za delo na spletnem portalu AJPES uporabljajo brskalnik Mozilla Firefox.

    Za nemoteno elektronsko podpisovanje je potrebno namestiti eno izmed podprtih podpisnih komponent. Delovanje elektronskega podpisovanja lahko preizkusite tukaj. Od 15. 6. 2020 dalje uporaba spletnih aplikacij in servisov na portalu AJPES s staro podpisno komponento ne bo več mogoča.

    AJPES je za uporabnike, ki dostopajo do AJPES spletnih servisov, omogočil testiranje servisov po protokolu TLS 1.2, in sicer na spletnem naslovu wwwt.ajpes.si.

    Prosimo, da pravočasno preverite katero verzijo podpisne komponente, operacijskega sistema in brskalnika imate nameščeno za uporabo spletnih aplikacij in servisov na portalu AJPES ter se s tem izognete morebitnim težavam.

    V primeru dodatnih vprašanj se prosimo obrnite na elektronski naslov: cpu.it@ajpes.si.

     

    Vir >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi