Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Skupno število potrjenih okužb preseglo 10.000, za zajezitev širjenja številni novi ukrepi (zbirno)

    V 6. odstavku vesti se izjava ministra Hojsa glasi: Izjeme so posamične prireditve oz. enkratni dogodki, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje NIJZ, ne pa tiste prireditve, ki imajo pozitivno mnenje NIJZ za določeno obdobje, na primer kinematografi. Popravek se nanaša tudi na zbirno vest. Popravljeno vest objavljamo v celoti.

    Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Od polnoči se omejuje zbiranje na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano. Prebivalcem iz rdečih regij bo prepovedan prehod v druge regije. So pa določene izjeme, med njimi tranzit in koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

    V sredo so v Sloveniji opravili 5287 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 745 okužb, kar je največ testov in potrjenih okužb doslej v enem dnevu. V sredo je umrl en bolnik s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 221 bolnikov s covidom-19, od tega jih 40 potrebuje intenzivno zdravljenje. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 4818 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je povzpelo na 230.

    Vlada je zaradi slabšanja epidemiološke situacije na sredini seji sprejela več novih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Med drugim je omejila zbiranje na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu (Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Posavska, Savinjska in Zasavska regija ter Jugovzhodna Slovenija), pa je zbiranje popolnoma prepovedano. Prebivalcem iz rdečih regij bo prepovedan prehod v druge regije.

    So pa določene izjeme, med njimi tranzit in koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev, prepoved gibanja iz regije prav tako ne velja za prebivalce oranžnih regij, je na današnji novinarski konferenci sporočil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

    Prav tako bo v rdečih regijah od sobote začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved pa ne velja za strežbo gostom v nastanitvenih objektih in za osebni prevzem ali dostavo.

    Dodatne ukrepe so bili zaradi povečevanja okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah, dijaki in študenti prisiljeni sprejeti tudi na področju izobraževanja. Pouk za učence od vključno 6. razreda in dijake bo prihodnji teden potekal na daljavo, nato pa bodo sledile enotedenske jesenske počitnice.

    Kot je napovedala šolska ministrica Simona Kustec, bi lahko po počitnicah, če se epidemiološka slika izboljša, pouk za vse znova stekel po modelu B, torej tako kot do zdaj. Sicer pa zaščitne maske za učence, ki ostajajo pri pouku v šoli, ostajajo obvezne, ko niso v matičnem oddelku.

    Predstavniki združenj ravnateljev osnovnih in glasbenih šol ter srednjih šol in sindikata vzgoje in izobraževanja ob tem obžalujejo, da se vlada ni odločila za prehod na model C, ki predvideva 14-dnevno rotacijo med domom in šolo oz. za regionalno zapiranje šol le v rdečih regijah. Opozarjajo, da je za učence bolje, da se izobražujejo v šolah.

    Na višjih strokovnih šolah bo pouk na daljavo potekal od ponedeljka do konca oktobra, odločitev o poteku študijskega procesa v visokošolskih zavodih pa na ministrstvu prepuščajo njihovi lastni presoji.

    Prvi odzivi univerz kažejo, da bodo fakultete v ponedeljek večino predavanj prenesle na splet, medtem ko bodo vsebine, kjer je nujna navzočnost študentov, kot so npr. laboratorijske vaje, še naprej potekale na samih fakultetah. V Študentski organizaciji Slovenije od fakultet pričakujejo izvajanje kakovostnega študija ter dosledno in pravočasno obveščanje študentov o študijskih obveznostih, kakor tudi zagotavljanje dostopa do študijskih gradiv.

    Do nadaljnjega se prav teko ne bodo izvajale vse popoldanske in obšolske dejavnosti učencev v šolskih prostorih. V zaprtih šolskih športnih objektih se lahko izvajajo le športna tekmovanja in treningi športnih klubov za registrirane športnike v starostnih kategorijah mlajši člani in člani.

    Bo pa v rdečih regijah po navedbah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška ponujanje storitev potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe začasno prepovedano. V oranžnih regijah, kjer je epidemiološka slika nekoliko boljša, pa je število oseb pri teh dejavnosti omejeno glede na velikost prostora, in sicer na enega športnika na 20 kvadratnih metrov.

    Nošnja zaščitne maske je sicer po novem obvezna tudi na javnih krajih v rdečih regijah, z nekaj izjemami. Med njimi je tudi individualna rekreacija ob zagotavljanji trimetrske varnostne razdalje.

    Ob slabšanju epidemiološke slike v državi so se pristojni odločili tudi za spremembo pogojev, pod katerimi bo zdravstvenim delavcem odrejena karantena. Do zdaj je veljalo, da so bili v karanteno napoteni vsi z rizičnim stikom z okuženo osebo, sedaj pa bo za zdravstveni kader, ki ga primanjkuje, karantena veljala ob stiku in pojavu simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je ob tem poudarila, da zaposleni v zdravstvu med delovnim časom nosijo zaščitno opremo.

    Prekinjajo izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, pri čemer pa so med izjemami preventivni pregledi otrok, mladostnikov, delavcev in nosečnic, nujni pregledi operativnih gasilcev ter presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka. Odločite o izvajanju nenujnih zdravstvenih storitev prepuščajo strokovni presoji vodij oddelkov.

    Na izvajanje predvsem nujnih storitev bodo v ponedeljek zaradi naraščanja okuženih bolnikov prešli v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Osrednjo enoto za intenzivno nego namreč potrebujejo za bolnike s covidom-19, je v današnji izjavi za medije povedal direktor Vojko Flis.

    Več postelj za bolnike s covidom-19 pripravljajo tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Koroška je namreč spada med statistične regije z najslabšo epidemiološko sliko in je z v sredo potrjenimi okužbami največji dnevni skok doslej.

    Največji delež aktivno okuženih glede na število prebivalcev pa je trenutno na Gorenjskem. Največ okuženih je v Kranju in Škofji Loki, kjer je žarišče v centru slepih in starejših, od koder bodo lahko okužene preselili v telovadnico šole.

    Do nekaterih ukrepov so kritični v opozicijskih vrstah. Kljub temu pa državljanke in državljane pozivajo, naj ukrepe spoštujejo, zlasti ko gre za osnovno zaščito, kamor sodijo skrb za higieno, nošenje mask in omejevanje medsebojnih druženj.

    Fotogalerija





     

    Arhivi