Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Vlada začasno omilila nekatere protikoronske ukrepe (dopolnjeno)

    Ljubljana, 13. decembra (STA) - Od 15. do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice, je danes odločila vlada. V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča.

    Kot je na Twitterju zapisal premier Janez Janša, se v omenjenih štirih regijah odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni. V vseh regijah pa bo omogočeno tudi izvajanje higienske nege (razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov) ter bančnih, zavarovalniških in drugih finančnih storitev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

    Pri izvajanju vseh dejavnosti bo treba upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in določila ostalih odlokov ter higienska priporočila ministrstva za zdravje.

    Za prebivalce navedenih štirih regij bo od torka gibanje tako omejeno na območje celotne regije. Pogoj je, da ima oseba na mobilnem telefonu naloženo in stalno aktivirano aplikacijo #Ostanizdrav. Izjema velja tudi za športno-rekreativne dejavnosti. Še vedno pa bodo tudi v teh regijah veljale ostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.

    Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili NIJZ, je tvitnil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. To med drugim pomeni največ polovično zapolnitev kapacitet vozila in veljavnost počitniškega voznega reda. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami pa bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

    Vlada po premierjevih besedah dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 in sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

    Na četrtkovi seji bo vlada obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov, je dodal.

    V gospodarstvu so s sproščanjem ukrepom zadovoljni, a pričakujejo nadaljnje odpiranje. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je za Delo izrazil prepričanje, da bo odprtje vplivalo pozitivno, ker ne bo več vzroka za delo na črno. "Obrtniki in podjetniki bodo upoštevali stroge varnostne ukrepe, saj si tudi zaradi visokih kazni nihče ne bo upal kršiti predpisov," je dejal. Pričakoval je sicer odprtje trgovin po vsej državi.

    Tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je pozdravila sprostitev določenih dejavnosti, "ki po eni strani ne pomenijo bistveno večjega epidemiološkega tveganja in rešujejo konkretne težave potrošnikov". Ocenila je, da bi sicer lahko sprostili tudi nekatere druge sorodne dejavnosti.

    Delodajalske in sindikalne centrale je premier danes pozval, naj aktivno komunicirajo s članstvom in javnostjo glede upoštevanja ukrepov. "Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov," je poudaril.

    Vlada se po njegovih besedah zahvaljuje zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo omejitvene ukrepe ter varujejo zdravje in življenja. "Z vami smo epidemijo uspeli zaustaviti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstva," je dejal.

    Ob tem je pozval k namestitvi aplikacije #Ostanizdrav in izpolnitvi prijave za cepljenje proti covidu-19. "Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno, s cepljenjem pa sčasoma spet normalno," je poudaril.

    K spoštovanju ukrepov je tako izvajalce kot uporabnike dejavnosti, ki jih bodo sprostili, na Twitterju pozval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Pri tem je izpostavil ohranjanje medsebojne razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok.

    Pozivu k spoštovanju ukrepov se je pridružil tudi minister za obrambo Matej Tonin. "Samo skupaj nam lahko uspe premagati covid. Upoštevajmo preproste ukrepe: nosimo maske, skrbimo za higieno rok, držimo razdaljo, redno zračimo prostore, naložimo si aplikacijo #Ostanizdrav in izpolnimo prijavo za cepljenje proti covidu," je tvitnil.

    Minister za zdravje Tomaž Gantar se je prav tako zahvalil zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo omejitvene ukrepe ter varujejo zdravje in življenja. Delodajalske in sindikalne centrale je pozval, da naj aktivno nagovorijo člane in vse zaposlene o namenu in smislu upoštevanja ukrepov. "Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov ter jih preživimo čim bolj mirno in varno," je poudaril. Pridružil se je tudi pozivu k namestitvi aplikacije in izpolnitvi prijave za cepljenje.

    Pozivom se je pridružil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je tvitnila, da si lahko "z dobro epidemiološko sliko, ki naj sledi ob teh mini sprostitvah, odpiramo vrata naprej - postopoma končno tudi nazaj v šole".

    Vir:

    STA >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi