Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Vlada omilila ukrep nošenja zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih

    Ljubljana, 14. decembra (STA) - Od srede je v vseh statističnih regijah zaščitna maska na odprtih javnih krajih in prostorih obvezna le, če ni mogoče vzdrževati najmanj dvometrske medosebne razdalje, je odločila vlada na dopisni seji. Odlok bo veljal sedem dni. Uporaba maske pa ostaja obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih.

    "Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva," so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

    Zaprt javni kraj oz. prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten, ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

    Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti, učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, in osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre. Za te izjeme se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

    Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti ustrezno medosebno razdaljo, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.

    Uporaba zaščitne maske ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

    Ob vstopu v zaprt javni prostor je še obvezno tudi razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oz. izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.

    Do sedaj je veljalo, da je bila maska obvezna povsod na odprtih javnih krajih oz. prostorih in v osebnih vozilih v regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev. Pred nedavnim je vlada tudi določila, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadostujeta več zgolj ruta ali šal, ampak le zaščitna maska.

    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi