Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Predlog ZRS: Podaljšanje roka za predložitev letnih poročil za leto 2020

    ZRS je 8. 1. 2021 na MGRT in MNZ poslala dopis za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil za leto 2020 z 31. marca 2021 na 31. maj 2021.

    GZS - Zbornica računovodskih servisov zaradi povečanja delovnih obremenitev, že zaznanih in pričakovano možnih izpadov v delovnih procesih v času epidemije bolezni COVID-19 predlaga Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, pristojno za Zakon o gospodarskih družbah (gospodarske družbe, samostojni podjetniki) in Ministrstvu za notranje zadeve, pristojno za Zakon o društvih in Zakon o političnih strankah (društva, politične stranke) podaljšanje roka za pripravo in predložitev letnih poročil za leto 2020 z 31. marca 2021 na 31. maj 2021.

    Na Zbornici računovodskih servisov smo med svojimi člani, ki po statistični oceni opravljajo storitve za cca 85 % mikro in majhnih družb v Sloveniji, 22. decembra 2020 izvedli anketo, s katero smo želeli pridobiti mnenja o morebitnem predlogu zakonodajalcu za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil za leto 2020.

    Za anketo smo se odločili zaradi dodatnih obremenitev, ki jih je epidemija koronavirusa prinesla računovodski dejavnosti, saj računovodje v tem času poleg svojih rednih delovnih obveznosti pozorno spremljajo tudi obsežne interventne zakonske ukrepe za pomoč gospodarstvu, kar od njih zahteva veliko časa in energije. Ob tem jih je veliko primoranih usklajevati službene in družinske obveznosti, kot so šolanje otrok na domu in skrb za predšolske otroke. V skladu s splošno demografsko sliko računovodske stroke gre tu v večini primerov za ženske. Marsikateri računovodski servis je občutil tudi izpad v delovnem procesu zaradi koronavirusnih obolenj med zaposlenimi ali ključnimi osebami na strani strank.

    V anketi je sodelovalo 217 od 500 članov GZS - Zbornice računovodskih servisov:

    • 90 odstotkov jih je podprlo predlog, da zakonodajalce pravočasno zaprosimo za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil,
    • med člani, ki podpirajo predlog, jih:
      58 odstotkov kot nov rok predložitve predlaga 31. maj 2021,
      - 32 odstotkov kot nov rok predložitve predlaga 30. april 2021.

     Med obrazložitvami za podporo predlogu, ki so jih navedli člani, naj omenimo:

    • »Zakonov, ki se hitro spreminjajo ob dveh šoloobveznih otrocih ne utegnem spremljati dovolj hitro in ne vem, kako mi bo ob tem uspelo pravočasno pripraviti še letna poročila.«
    • »Računovodski servisi že vse mesece od spomladi delamo brez predaha.«
    • »Priprava letnega poročila za gospodarsko družbo zahteva veliko strokovnega angažiranja tako na strani računovodskega servisa kot zunanjega izvajalca, kot tudi na strani naročnika. Naši naročniki so tako po velikosti kot po dejavnosti zelo različne organizacije, vendar je vsem skupno to, da v teh trenutkih veliko energije vlagajo v tekoče poslovanje, planiranje v teh negotovih razmerah in sanacijo gospodarskih škod zaradi epidemije. Zato je tudi za njih zelo dobrodošlo, da se ne bodo obremenjevali s svojim delom priprave letnih poročil za nazaj ter sodelovanjem pri pripravi pojasnil in razkritij. S podaljšanjem roka bo tudi za njih več časa za to.«
    • »Menim, da je poslovno leto 2020 izjemno. Zato je še bolj pomembna priprava bonitetnih ocen za posamezne organizacije. Poznejša javna objava podatkov tega leta zato ne bi smela predstavljati prevelike ovire.«

    V primeru, da pride do večjih bolniških odsotnosti zaposlenih zaradi epidemije covida, tako na strani strank kot računovodskih servisov, je podaljšanje roka oddaje letnih poročil varovalka za vse, tudi za državo.

    Predlog za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil, ki ga podpirajo člani Zbornice računovodskih servisov, na MGRT in MNZ naslavljamo pravočasno za morebitno usklajevanje in organiziranje procesov tako na strani izvajalcev računovodskih storitev kot tudi na strani zakonodajalca.

    Zato ponovno prosimo za čimprejšnji odgovor, da z njim seznanimo člane ZRS in zainteresirano javnost.

    V vednost:
    - Ministrstvo za finance
    - AJPES

    Fotogalerija





     

    Arhivi