Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: STA: Levica z zakonom za podaljšanje rokov za oddajo zaključnih poslovnih poročil

  Ljubljana, 24. marca (STA) - V Levici bodo poslanskim skupinam danes posredovali predlog zakona, s katerim bi računovodskim servisom in podjetjem podaljšali roke za oddajo zaključnih poročil. Podaljšanje je namreč po vladnem predlogu vključeno v predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, a ta vključuje tudi investicije v SV, ki pa jih želijo v Levici blokirati.

  Kot je v današnji izjavi za medije v DZ dejal koordinator Levice Luka Mesec, je nedopustno, da vlada podaljšanje rokov za oddajo zaključnih poročil pogojuje s potrditvijo investicij v Slovenski vojski (SV). "Računovodski servisi in podjetja ne smejo biti talci vladnih poslov z orožjem," je poudaril.

  Vsem poslanskim skupinam bodo v Levici tako danes posredovali predlog zakona, s katerim bi težavo glede oddaje poročil rešili posebej. Pri pripravi predloga rešitve so upoštevali tudi nekatere kritike, pričakujejo pa, da bodo s poslanskimi skupinami še danes opravili tudi pogovore o predlogu, je povedal Mesec.

  V koalicijskih vrstah so njihov predlog doslej zavračali, je pa Mesec povedal, da ga je v torek kontaktiral obrambni minister Matej Tonin, "ki se te težave očitno zaveda". Tonin jim je sicer predlagal, naj proti temu zakonu ne pripravijo referendumske pobude. "To je za nas seveda nesprejemljivo, saj odločno zagovarjamo stališče, da je način porabe 780 milijonov ali celo ene milijarde evrov v naslednjih šestih letih eno ključnih razvojnih vprašanj, o katerem mora odločati ljudstvo," je poudaril Mesec.

  Levica je skupaj z SD po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV, ki predvideva za 780 milijonov evrov investicij do leta 2026, v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicija nato potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je zato na ustavno sodišče obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je do končne odločitve o dopustnosti referenduma izvajanje zakona zadržalo.

  Na finančnem ministrstvu pa so nato pripravili predlog sprememb zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2021 in 2022 v delu, ki določa največji dovoljeni obseg prevzetih obveznosti v breme proračunov. Namesto da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna veljajo pogodbe za investicije v SV na podlagi posebnega zakona, bi po predlogu, ki je na matičnem odboru DZ prejšnji teden dobil zeleno luč, to veljalo za pogodbe za investicije v vojski, predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja SV ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

  V Levici menijo, da poskuša vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja, zato so v ponedeljek napovedali novo referendumsko pobudo.

   

  Vir: Tax-Fin-Lex >>

  Fotogalerija

   

  Arhivi