Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Prenehanje omejitve začetka postopkov davčne izvršbe

    Z dnem 18. 4. 2021 je prenehal veljati začasni ukrep omejitve začetka postopkov davčne izvršbe po 118. členu Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE).

    Od 19. 4. 2021 dalje se postopki davčne izvršbe začnejo in vodijo v skladu s pravili Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), torej brez omejitve začetka le na nujne zadeve.

    Več informacij je objavljenih v pogostih vprašanjih in odgovorih na spletni strani Finančne uprave.

     

    Vir: FURS >>

     


    STA: Ljubljana, 16. aprila (STA) - Potem ko se bo 18. aprila iztekel ukrep odloga izvršbe za fizične osebe po sedmem protikoronskem zakonu, bo mogoče po noveliranem zakonu o izvršbi in zavarovanju v primeru posebnih izjemnih okoliščin individualno predlagati odlog izvršbe, so danes sporočili z ministrstva za pravosodje.

    Ukrep odloga izvršbe za dolžnike, ki so fizične osebe, je po sedmem protikoronskem zakonu sprva veljal do 31. januarja, nato pa ga je vlada dvakrat podaljšala, tako da velja še do 18. aprila.

    V tem času niso bile odložene le izvršbe v nujnih zadevah, o katerih sodišče odloča tudi v času epidemije. Gre za primere izvršb zaradi izterjave terjatev iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal.

    Izvršbo pa bo mogoče odložiti tudi po 18. aprilu. Spremenjeni zakon o izvršbi in zavarovanju, ki velja od 27. marca, dolžnikom namreč zagotavlja različne možnosti reševanja svojih stisk, pravi ministrstvo. Po zakonu lahko tako vsak, ki se znajde v socialni, zdravstveni in podobni stiski, individualno predlaga odlog izvršbe. Sodišče lahko določi odlog izvršbe v trajanju treh mesecev oz. ga v primeru nadaljnjega obstoja okoliščin tudi podaljša.

    Novela zakona sicer dodatno določa širše možnosti za odlog izvršbe v primeru posebno upravičenih razlogov in v primeru deložacije doma, prav tako pa sistemsko ureja delovanje izvršiteljev v času epidemije in drugih izrednih dogodkov.

    Ministrstvo tudi obvešča, da z namenom individualnega pravnega varstva socialno šibkih dolžnikov izvršilna sodišča kljub epidemiološkim razmeram v celoti delujejo.

    Vir: Tax-Fin-Lex >> 


    Fotogalerija





     

    Arhivi