Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: SURS: Zaupanje višje v vseh gospodarskih panogah

    Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih višji

    Kazalnik zaupanja je bil v predelovalnih dejavnostih v maju 2021 v vseh treh primerjavah višji: od vrednosti v aprilu 2021 za 3 odstotne točke, od vrednosti v maju 2020 za 38 odstotnih točk in od dolgoletnega povprečja za 12 odstotnih točk.

    Izboljšala se je večina kazalnikov stanj in pričakovanj. Izjemi sta bila kazalnika pričakovana proizvodnja in pričakovan izvoz, ki sta se poslabšala (za 2 oz. 1 odstotno točko).

    Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno višji

    Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno narašča že od začetka leta 2021. V maju 2021 je bil za 12 odstotnih točk višji od vrednosti v aprilu 2021 in za 38 odstotnih točk višji od vrednosti v maju 2020 ter za 7 odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja.

    Izboljšali so se vsi kazalniki stanj in pričakovanj, razen kazalnika pričakovana prodaja, ki se je poslabšal. Na izboljšanje kazalnika zaupanja v tej dejavnosti sta vplivala kazalnika obseg zalog in prodaja.

    Kazalnik zaupanja v gradbeništvu višji

    Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu še naprej narašča. V maju 2021 je bila za 4 odstotne točke višja kot v aprilu 2021 in za 48 odstotnih točk višja kot v maju 2020 ter že za 31 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja.

    K zvišanju kazalnika zaupanja v tej dejavnosti sta vplivala oba kazalnika, ki ga sestavljata: pričakovano zaposlovanje in skupna naročila (vsak za 4 odstotne točke).

    Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih višji

    Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih se je po nekajmesečnem nespremenjenem stanju v primerjavi s prejšnjim mesecem v maju 2021 zvišal za 9 odstotnih točk. V primerjavi z majem 2020 je bil višji za 46 odstotnih točk. Še zmeraj pa je bil za 3 odstotne točke nižji od dolgoletnega povprečja.

    Vrednosti kazalnikov so se večinoma zvišale. Najizraziteje sta se zvišala pričakovano povpraševanje in poslovni položaj (za 19 oz. 10 odstotnih točk), ki sta tudi pomembno vplivala na zvišanje kazalnika zaupanja. Le kazalnik povpraševanje se je nekoliko znižal (za 1 odstotno točko).

    Mesečne spremembe vrednosti kazalnikov zaupanja, Slovenija, maj 2021
    Mesečne spremembe vrednosti kazalnikov zaupanja, Slovenija, maj 2021

     

    METODOLOŠKO OPOZORILO

    Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

     

    Vir: SURS >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi