Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Finančno ministrstvo pripravilo nov predlog sprememb pri DDV

    Ljubljana, 25. julija (STA) - Potem ko je na julijski seji DZ predlaganim spremembam zakona o davku na dodano vrednost (DDV) zmanjkal le en glas podpore in so končale zakonodajno pot, so na ministrstvu za finance v obravnavo v vladno proceduro že poslali predlog nove novele zakona. Ta je manj obsežen kot prvotni, uveljavljen pa naj bi bil 1. januarja 2022.

    Predlog novele zakona o DDV je bil eden od zakonov iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19. Z njim naj bi predvsem administrativno razbremenili davčne zavezance in finančno upravo ter slovensko zakonodajo uskladili z evropskimi direktivami.

    V njem so bile tako zapisane nekatere poenostavitve za davčne zavezance in davčni organ, zasledoval naj bi tudi cilje okoljske politike. Med predlaganimi rešitvami so bile denimo pravica do odbitka DDV pri nabavi motornih vozil pod določenimi pogoji, ukinitev praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV in ukinitev obveznosti izročitve računa v papirni obliki kupcu, razen kadar kupec to zahteva.

    Spremembe naj bi bile uveljavljene 1. julija letos, vendar je DZ v prvem branju ocenil, da predlog novele zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Izid glasovanja je bil 45 proti 45.

    Na finančnem ministrstvu so zdaj pripravili nov predlog novele zakona, ki ima sicer manj členov, ostajajo pa v njem zapisane rešitve, kot sta denimo odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

    Predvidena je tudi možnost izjeme od omejitve pravice do odbitka DDV pri nabavi motornih vozil za poslovno uporabo, in sicer ko gre za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida, katerih vrednost z vključenim davkom in drugimi dajatvami ne presega 80.000 evrov. Zaradi tega bi lahko v prvem letu v proračunu prišlo do izpada prihodkov v višini približno 4,5 milijona evrov, ocenjujejo na finančnem ministrstvu.

    Davčnemu zavezancu, ki nima sedeža v Sloveniji, pa se pri nas ne bo več treba identificirati za namene DDV, če obdavčljive dobave blaga in storitev opravlja le zavezancem za DDV in ne končnim potrošnikom.


    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi