Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Vlada razširila pogoj PCT na številne dejavnosti (dopolnjeno)

    Ljubljana, 04. septembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Z njim bo s ponedeljkom razširila pogoj PCT na številne dejavnosti ter uporabo zaščitnih mask in razkužil. Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik.

    Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, bo odlok začel veljati v ponedeljek. "Ker pa je časa za pripravo na to malo, pričakujemo, da se bo odlok uveljavil postopno prek naslednjega tedna in da ga bomo začeli izvajati v naslednjih sedmih dneh," je dodal.

    Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oz. so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

    Pogoj PCT bodo tako morali izpolnjevati zaposleni v zdravstvenih dejavnostih, dejavnostih vzgoje in izobraževanja, socialno varstvenih in kulturnih dejavnostih. Enako bo veljalo za osebne asistente ter zaposlene v javni upravi ter osebe, ki delajo v zavodih za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce in varnih hišah.

    Pogoj PCT bodo morali prav tako izpolnjevati taksisti, osebje v zaprtih žičniških napravah, policisti, občinski redarji in varnostno osebje, ki izvaja naloge na področju zagotavljanja javnega reda in varnosti. Veljal bo tudi pri izvajanju športnih dejavnosti, kolektivnem uresničevanju verske svobode, dejavnostih ponujanja blaga in storitev, dejavnostih ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter pri izvajanju strokovnih izobraževanj in usposabljanj.

    Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati še uporabniki zavodov za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov, zavodov izvajalcev socialnovarstvenih storitev, ki ponujajo možnost nastanitve, prav tako pa športniki ob izvajanju kontaktnih športov, uporabniki zaprtih žičniških naprav, obiskovalci in spremljevalci pacientov ter obiskovalci zavodov za prestajanje zapornih kazni in prevzgojnih domov. Osebam, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, uporaba storitve ali udeležba oz. prisotnost pri izvajanju dejavnosti ne bo dovoljena, je dejal Poklukar.

    Pri izpolnjevanju pogoja PCT za opravljanje dela se po besedah Poklukarja šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, pri čemer se mora posameznik testirati enkrat tedensko. Samotestiranje lahko delavec izvede v domačem okolju, lahko pa to poteka na samem delovnem mestu. Sredstva za testiranje s hitrimi antigenskimi testi mora zagotoviti delodajalec.

    Za testiranje tistih, ki se zaradi zdravstvenega stanja ne morejo cepiti, bo sredstva zagotovila država, a mora posameznik pri tem z zdravniškim potrdilom dokazati nezmožnost za cepljenje. Enako bo veljalo za prostovoljno samotestiranje učencev zadnjih treh razredov osnovne šole in dijake.

    Omejitve PCT pa ne bodo veljale v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Pogoja tako ni treba izpolnjevati osebam, mlajšim od 12 let, ter osebam, ki v vrtec oz. šolo pripeljejo otroka ali učenca prvih treh razredov osnovne šole. Prav tako pogoja ni treba izpolnjevati uporabnikom trgovinske dejavnosti, lekarn, prodajaln z medicinskimi pripomočki, bencinskih servisov, bančnih, zavarovalniških in poštnih storitev, je navedel.

    Uporabo zaščitne maske je vlada na dopisni seji določila kot obvezno pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, je naštel minister. Kadar se na javnih krajih upošteva in izvaja pogoj PCT ali se na njih zadržujejo člani istega gospodinjstva, uporaba zaščitne maske ni obvezna.

    Izjema pri uporabi zaščitnih mask so tudi otroci do dopolnjenega šestega leta starosti, učenci v osnovni šolah do vključno petega razreda ter v glasbenih šolah do vključno drugega razreda. Enako velja za vzgojitelje otrok in predšolskih otrok, višje in visokošolske učitelje, če predavajo za zaščitno pregrado, govornike v zaprtih javnih prostorih, nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra.

    Po Poklukarjevih besedah je v zaključni fazi tudi t. i. semafor ukrepov, ki ga pripravlja svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar. Semafor bi lahko po njegovi oceni vlada sprejela do konca naslednjega tedna.

     

    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi