Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Analitika GZS: Storitvena podjetja po anketi GZS za 2022 bolj optimistična

    Izpostavljamo:

    Podjetja za 2022 napovedujejo rast, a je zaznana previdnost pri industriji. Pomanjkanje usposobljenih delavcev bo za podjetja tudi v 2022 glavni izziv.

    V aktualni anketi o gospodarskih pričakovanjih, po metodologiji Eurochambres, so slovenski gospodarstveniki v septembru letos kot največji izziv pri poslovanju v letu 2022 izpostavili pomanjkanje usposobljenih delavcev ter stroške dela. Največje posledice, povezane z epidemijo Covid-19, ki bodo vplivale na poslovanje podjetij v letu 2022, so motnje v dobavni verigi in morebitni zajezitveni ukrepi. Več podjetij za leto 2022 pričakuje porast glavnih parametrov poslovanja (prodaje, zaposlenih, investicij) kot pa njihov padec, ob tem, da industrijska podjetja pričakujejo slabše splošne pogoje poslovanja, storitvena pa boljše.

    Storitvena podjetja pričakujejo večje povečanje prodaje na domačem trgu kot industrijska, ki bodo pretežno ohranila nivo prodaje na domačem trgu, a hkrati industrija vidi večje priložnosti za rast na tujih trgih. Med glavnimi izzivi za naslednje leto v obeh delih gospodarstva izpostavljajo pomanjkanje usposobljenih delavcev in visoke stroške dela, pri industriji pa je močneje izpostavljen še otežen cenovni dostop do energije in surovin. Industrija v 2022 vidi največje posledice, povezane z epidemijo Covid-19, v motnjah v dobavnih verigah, kjer morajo zaradi podjetja spreminjati dinamiko proizvodnje in iskati nove dobavitelje in logistične poti.

    Srednja in velika podjetja ocenjujejo za leto 2022 močnejšo rast izvoza ter rast investicij, kjer med največjimi izzivi zaradi epidemije ocenjujejo motnje v dobavnih verigah. Mikro in majhna pa za leto 2022 ocenjujejo močnejšo rast prodaje na domačem trgu ter investicij. 

     Več si preberite v prilogi >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi