Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: SI-CERT: Ko spletne prevare dobijo obraz

    Kadar poslušamo ali beremo o spletnih prevarah, je v ospredju običajno statistika. Število kibernetskih napadov, zneski oškodovanj, trendi naraščanja … Podatki brez imena ali obraza. Spletne prevare in kibernetski vdori tako pogosto postanejo nekaj abstraktnega, kar se dogaja »nekomu nekje tam daleč stran« in kar se absolutno nikoli ne bi moglo zgoditi nam samim. Vendar dejstvo je, da se za statistiko skrivajo ljudje, čigar zgodba ima lahko srečen, ali pa malo manj srečen konec. Da bi izpostavili človeški aspekt spletnih prevar in to področje še bolj približali ljudem, so na SI-CERT posneli novo video serijo »KLIK«, v kateri spletne prevare predstavijo skozi zgodbo žrtev.

    OD ŠTEVILK K ZGODBAM LJUDI

    Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je v preteklem letu zabeležil 2775 prijavljenih incidentov. V številki se skrivajo okužbe z virusi, phishing napadi, lažne spletne trgovine, ljubezenske, poslovne in investicijske prevare, izsiljevanje … ter pogosto spregledane zgodbe posameznikov in podjetij, ki so se znašli na drugi strani. V nekaterih primerih imajo zgodbe srečen konec: uporabniki pravočasno prepoznajo poskus prevare ali vdora in se zaščitijo pred finančnim oškodovanjem oz. je le-to zanemarljivo. Včasih pa lahko imajo spletne prevare precej katastrofalne posledice. Od izgube življenjskih prihrankov in finančnih dolgov, do psiholoških pritiskov in osebnih stisk iz katerih se posamezniki le stežka izkopljejo. Nesrečne zgodbe žrtev pa so tudi osrednja nit nove spletne video serije, ki so jo posneli na SI-CERT.

    ŠTIRJE POSAMEZNIKI, ŠTIRI ZGODBE

    Spletna video serija, ki bo zajemala štiri dele, nosi naslov »Klik«, saj nas – kot pravijo na SI-CERT – od uspešne prevare ali vdora pogosto loči le en sam klik. S serijo na SI-CERT ubirajo drugačen pristop kot v preteklih projektih, v katerih so skupaj z voditeljem in TV osebnostjo Jožetom Robežnikom raziskovali tehnično ozadje prevar. V Kliku bo fokus na človeškem aspektu in sicer bodo tekom epizod predstavljene zgodbe žrtev, ki so svojo izkušnjo posredovale na nacionalni center SI-CERT. V vsaki epizodi bodo predstavljeni novi liki in njihove zgodbe, ki so jih za ekran prilagodili skupaj z zavodom Rusaalka.

    POSEL KARIERE

    Prva epizoda z naslovom »Posel kariere« nam predstavi izkušnjo malega slovenskega podjetja, ki ravno pred zaključkom pomembnega posla postane žrtev vrivanja v poslovno komunikacijo. Vrivanje v poslovno komunikacijo je napad, pri katerem goljufi posežejo v e-poštno komunikacijo med podjetjem in tujim partnerjem, tako da denar preusmerijo na svoj račun. Goljufi najprej vdrejo v e-poštni račun enega od zaposlenih in pričnejo spremljati komunikacijo med podjetjem in partnerji. Ko pride do izmenjave faktur, e-sporočilo prestrežejo in v fakturi zamenjajo številko bančnega računa s svojim. V letu 2020 so na SI-CERT zabeležili skoraj 100 % porast primerov vrivanja v poslovno komunikacijo v primerjavi z letom prej. Incident je na odzivni center prijavilo 41 žrtev,  pri čemer je skupno oškodovanje znašalo 144.600 €.

     »Ideja za serijo Klik se je porodila med pregledovanjem prijav, v katerih so žrtve z nami delile svojo zgodbo – kako so se znašle v tej situaciji, kaj so doživljale ob realizaciji, da so nasedle spletni prevari in s kakšnimi posledicami se bodo morale spopasti. V poplavi prijav, ki jih obravnavamo na dnevni ravni, tudi mi včasih pozabimo na stisko, v kateri se znajdejo ti posamezniki, zato se nam je zdelo pomembno, da tokrat namesto tehničnega ozadja izpostavimo njihove zgodbe. Upamo, da se bodo gledalci ob gledanju serije zamislili in bili v prihodnje bolj previdni na spletu. Namreč vsaka žrtev, ki se obrne na nas, se z nejevero sprašuje: »Pa kako se je to lahko zgodilo ravno meni?« Ljudje pozabljamo, da lahko tarča goljufov postane prav vsak izmed nas, posledice pa so lahko zelo resne. Če ponazorim s izjavo enega izmed slovenskih podjetij, ki je bilo žrtev poslovne prevare: »Smo družinsko podjetje, lastnika sva z možem, zaposlena sta tudi sin in hčerka. Ta izguba bo kar krepko zamajala naše podjetje,« doda Maruša Maligoj, strokovna sodelavka na nacionalnem programu ozaveščanja Varni na internetu.

    P.S.: Z namenom zagotavljanja večje ozaveščenosti o informacijski varnosti, so na SI-CERT pred mesecem dni lansirali brezplačni spletni tečaj Varni v pisarni. V njem predstavijo najpogostejše nevarnosti, ki prežijo na uporabnike in nasvete, kako se zaščititi: www.varnivpisarni.si

    Vir: SI-CERT >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi