Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: ZZZS: eZahtevek za refundacijo nadomestil – nadgradnja 18.11.2021 in uvedba klicnega centra ZZZS za pomoč uporabnikom pri oddaji zahtevka za nadomestilo plače

    Elektronska priprava in oddaja zahtevka za nadomestilo plače je omogočena preko portala SPOT, vse bolj se uveljavlja tudi elektronska oddaja zahtevkov preko t.i. spletne storitve oz. vmesnika za oddajo eZahtevkov direktno iz programa za plače preko SPOT-a in do ZZZS. V cilju optimizacije in poenostavitve priprave in oddaje eZahtevka so bile z dnem, 18. 11. 2021, uvedene spremembe tako pri eZahtevku, kot pri eObračunu. 


    eZahtevek:

    • Pri fiksnem obračunu nadomestil je dovoljena vrednost za Povprečno mesečno obveznost pri zavezancu med 1 in 200 ur (prej je bilo možno med 0 in 999,99).
    • Ker je predpogoj za refundacijo nadomestila to, da je delodajalec izplačal nadomestilo plače delavcem, je na eZahtevku na portalu SPOT ob polju, v katerega vlagatelj zapiše datum izplačila delavcem, dodana izjava ''Z digitalnim podpisom potrjujemo, da so bila delavcem tega dne izplačana nadomestila plač in da so bile poravnane vse zakonske obveznosti''.

    eObračun:

    • Pri fiksnem obračunu nadomestil je dovoljena vrednost za Število ur povprečne mesečne obveznosti delavca med 1 in 200 ur (prej je bilo možno med 0 in 999,99).
    • Za delavce, ki delajo krajši delovni čas in se zanje uporabi posebni delovni koledar, se v polju Število ur povprečne mesečne obveznosti privzeto še naprej prikaže podatek iz zahtevka (torej povprečna mesečna obveznost, ki velja za delodajalca), vendar ga je možno popraviti na manj (saj imajo delavci, ki imajo krajšo delovno obveznost od polne praviloma tudi manjšo povprečno mesečno obveznost).  
    • Formula za izračun normiranih ur je usklajena z veljavnimi predpisi, zato se po novem normirane ure izračunajo iz podatkov dejanske in povprečne mesečne obveznosti na konkretnem obračunu (prej so se izračunavale iz podatkov zahtevka, iz skupne dejanske in skupne povprečne mesečne obveznosti pri delodajalcu, ki je bila navedena na zahtevku).  

    Elektronski naslov in telefonska številka vlagatelja:

    • Če vlagatelj eZahtevka želi, da se na eZahtevek zapiše drug kontaktni elektronski naslov in/ali telefonska številka, lahko spremembo teh podatkov izvede le v profilu uporabnika.

    Avtomatsko obveščanje o pozitivno rešenih eVlogah:

    • Vključili smo elektronsko obveščanje o pozitivno rešenih eZahtevkih, oddanih preko vmesnika eNDM. Doslej je bilo avtomatsko obveščanje vzpostavljeno le za eZahtevke, oddane preko portala SPOT.
    Vir: Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

    Fotogalerija





     

    Arhivi