Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: MGRT: Ministrstvo in predstavniki gospodarstva začeli s pripravo ukrepov

    Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes prvič potekalo delovno srečanje Gospodarske koordinacije, nove redne oblike sodelovanja med ministrstvom in gospodarskimi združenji in zbornicami. Koordinacija je namenjena pripravi in usklajevanju ukrepov na področju gospodarstva, ki bo delala na podlagi skupnih 6-mesečnih načrtov aktivnosti. Sogovorniki so pozdravili način sodelovanja in operativnega dela. Med ključnimi izzivi, na katerih bodo najprej pripravili ukrepe, so visoke cene in dobava energentov ter problematika pomanjkanja kadrov.

    Gospodarski minister Matjaž Han je uvodoma dejal: »Želim si dobrega in operativnega sodelovanja z vsemi vami, saj nobene odločitve ne bomo sprejeli brez vas. To je mogoče le, če bomo imeli dobro medsebojno povezavo in osredotočenost na ključne izzive ter iskanje rešitev.«

    Minister je identificiral dve prioritetni področji, kjer je potrebno čimprej pripraviti ustrezne ukrepe, in sicer odziv na energetsko krizo in pomanjkanje kadrov vključno z zaposlovanjem tujcev. Pojasnil je, da so strokovne službe ministrstva že začele z oblikovanjem t.i. reševalnega kovčka, ki bo vseboval nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu v primeru bistvenega poslabšanja gospodarskih razmer.

    Udeleženci koordinacije so med ključnimi izzivi izpostavili pomoč podjetjem zaradi visokih cen in dobave energije, pomanjkanja kadrov v delovno intenzivnih panogah in zadrževanja visoko kakovostnih strokovnjakov, potrebne spremembe davčne zakonodaje in nadaljevanje spodbujanja internacionalizacije slovenskega gospodarstva.

    Gospodarska koordinacija je operativna skupina predstavnikov gospodarstva, ki bo v sodelovanju z ministrstvom iskala in usklajevala ključne rešitve in oblikovala ukrepe za podporo in pomoč gospodarstvu glede na razmere na trgu. Delovala bo tudi na nivoju strokovnih skupin za reševanje posameznih izzivov, v katere bodo vključeni strokovnjaki vseh omenjenih organizacij. Koordinacija se bo redno sestajala na mesečni ravni, strokovne skupine pa po potrebi tudi bolj pogosto s ciljem pravočasne priprave učinkovitih in z gospodarstvom usklajenih ukrepov. Danes je bilo dogovorjeno, da z delom takoj začneta strokovni skupini za pripravo ukrepov za reševanje kadrovske problematike in energetske krize.

    Člani gospodarske koordinacije so Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, Združenje Manager, Trgovinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.


    Vir: MGRT >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi