Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: V veljavi zakon glede množičnega financiranja za podjetnike

    Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Danes je začel veljati zakon o izvajanju uredbe EU o evropskih ponudnikih storitev množičnega financiranja za podjetnike, ki so ga pripravili v poslanski skupini SDS. Z zakonom se bo po njihovem predvsem malim in srednjim podjetjem omogočil lažji dostop do financiranja, predvsem do neobdavčenih virov.

    Zakon ureja izvajanje uredbe iz leta 2021 o evropskih ponudnikih storitev množičnega financiranja za podjetnike. Gre za vrsto posredovanja, pri katerem ponudnik storitev množičnega financiranja upravlja javnosti dostopno digitalno platformo, prek katere se vzpostavi stik oz. olajša vzpostavitev stikov s potencialnimi vlagatelji ter podjetniki, ki želijo na trgu pridobiti finančna sredstva.

    Organ, ki je pristojen za izvajanje evropske uredbe in zakona, je Agencija za trg vrednostnih papirjev. Zakon opredeljuje način opravljanja nadzora, nadzorne ukrepe agencije in višino globe v primeru kršitev. Določa tudi odgovornost za informacije v dokumentu s ključnimi informacijami o naložbi in podrobnejša vsebina tega dokumenta ter odgovornost za te informacije na ravni platforme.

    "V Sloveniji zagonska, mala in srednja podjetja danes dodatnih virov za financiranje svojih naložb ne pridobivajo prek množičnega financiranja, medtem ko je tovrstno pridobivanje kapitala v tujini uveljavljeno in koristno," je ob obravnavi v DZ konec septembra dejal Janez Magyar (SDS). Sam pričakuje, da bo uveljavitev zakona imela ugoden vpliv na gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

    Zakon je podprla tudi vlada. Kot je v DZ konec septembra povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec, bodo z njim zagotovljene pravne podlage za ustrezno regulacijo in nadzor storitev množičnega financiranja v Sloveniji. Poleg tega bo s tem vzpostavljeno ustrezno zaupanje v platforme za množično financiranje, je dodala.

    Vir: Tax-Fin-Lex >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi