Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Veljati je začel akt o digitalnih storitvah

    Bruselj, 16. novembra (STA) - Z današnjim dnem je začel veljati akt o digitalnih storitvah. Ta ponudnikom digitalnih storitev, kot so družbena omrežja in tržnice, postavlja jasne obveze za zaščito svojih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji.

    Akt o digitalnih storitvah bo pomembno vplival na delovanje posredniških spletnih platform in upravljanje družbenih omrežij v EU, so v sporočilu za javnost poudarili na vladni službi za digitalno preobrazbo.

    "Gre za prvi pomembnejši mejnik pri vzpostavljanju večjega nadzora nad družbenimi omrežji in drugimi posredniškimi platformami, ki bodo morale vzpostaviti mehanizme za spopadanje z nezakonitimi vsebinami ter izboljšati preprečevanje širjenja dezinformacij in sovražnega govora," so na vladni službi zapisali v sporočilu za javnost. Od spletnih podjetij bo zahteval večjo odgovornost in preglednost pri izvajanju posredniških storitev, kar bo prispevalo k boljši zaščiti uporabnikov in njihovih osnovnih pravic v EU, so dodali.

    Nadzor nad izvajanjem akta si bodo delile Evropska komisija in države članice. V Sloveniji bo implementacija akta v pristojnosti vladne službe za digitalno preobrazbo.

    Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh bo danes ob 12. uri v prostorih vladne službe na voljo za novinarska vprašanja o tej temi.

    Akt o digitalnih storitvah je poleg akta o digitalnih trgih del ključnih digitalnih dosjejev, ki bosta posameznikom in podjetjem zagotovila bolj pošteno in varnejše spletno okolje. Sprejem teh dosjejev je spremljajo intenzivno lobiranje tehnoloških podjetij in ostra razprava o svobodi govora.

    Akt o digitalnih storitvah se bo sicer v celoti začel uporabljati leta 2024 oz. 15 mesecev po začetku veljavnosti.

    Vir: STA >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi