Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: IP: Na kaj moram biti pozoren, ko potujem na destinacije izven EU?

    Kadar potujete v države izven EU, ne pozabite zaščititi svojih osebnih podatkov. Pripravili smo nekaj priporočil za zaščito vašega mobilnega telefona, računalnika ali tablice.

    Zakaj je treba zaščititi naprave pred potovanjem? V Republiki Sloveniji, kakor tudi znotraj EU, so vaši osebni podatki zaščiteni na podlagi Splošne uredbe o varstvu podatkov, kar pa vaše podatke ne bo nujno ščitilo tudi pri obisku držav izven EU.

    Priporočila, ki vam lahko pomagajo zaščititi vaše naprave pri potovanju v tretje države:

    1. Preden odpotujete, preverite, katera pravila veljajo za zaščito osebnih podatkov in zasebnosti v državi destinacije.

    2. Ne razkrijte svoje odsotnosti ali lokacije potovanja ter za čas odsotnosti zaklenite svoje socialne medije ali vsaj poskrbite za zasebnost svojega profila in s tem onemogočite tretjim osebam, da bi se seznanile z vašo odsotnostjo.

    3. Če država, v katero potujete, od vas zahteva, da si namestite določeno aplikacijo, jo namestite zadnji trenutek pred odhodom oz. ob prihodu na destinacijo. Prav tako omejite dovoljenja aplikacije na nujno potrebna za njeno delovanje in jo izbrišite takoj ob vrnitvi.

    4. Če je mogoče, potujte s počiščenim mobilnim telefonom, da bi preprečili naloženim aplikacijam, da zbirajo vaše osebne podatke:

    - naredite varnostno kopijo vaših sporočil in fotografij, nato mobilni telefon nastavite na tovarniške nastavitve, ob vrnitvi pa obnovite varnostno kopijo,

    - če je mogoče, uporabite za potovanje starejši mobilni telefon, ki ga več ne uporabljate in ste ga nastavili na tovarniške nastavitve.

    Priporočamo vam, da uporabljate dve napravi, eno za namestitev aplikacij, ki so nujne za uporabo, drugo pa uporabljate za običajno rabo (npr. klicanje, brskanje po spletu, branje e-pošte).

    V zvezi s potovanji v Katar opozarjamo na aplikaciji Ehteraz(aplikacija v zvezi s sledenjem okužb s Covid-19) in Hayya(aplikacija za dostop do dogodka svetovnega prvenstva v nogometu). Obstaja velika verjetnost, da bodo obiskovalci s strani katarskih organov nadzorovani, še posebej občutljive skupine. Aplikaciji bi lahko npr. sledili vaši lokaciji, beležili vaše stike, brali, brisali in spreminjali podatke na vaši napravi in napravi onemogočali, da preide v stanje mirovanja.

    5. Svoj mobilni telefon imejte ves čas ob sebi in ga nikomur ne posojajte.

    6. Izogibajte se povezovanju na odprta oziroma nenadzorovana Wi-Fi omrežja. Če storitve od vas zahtevajo avtentikacijo, se zaradi njihove uporabe na splet povezujte zgolj v nujno potrebnem obsegu, (tudi če je videti, da so uradne).

    7. Ne polnite mobilnega telefona na USB polnilnih mestih. Uporabite predvideni polnilec za vašo napravo.

    8. Zaščitite svoj pametni telefon z močnim geslom.

    9. Na svojih napravah ni priporočljivo hraniti fotografij, ki niso v skladu z zakonodajo države, kamor potujete. Tudi na destinaciji bodite pozorni na fotografije, ki jih boste posneli. Morda oseb ni dovoljeno fotografirati brez njihove privolitve, ali pa ni dovoljeno fotografirati določenih objektov.

    10. Na spletu ali zunaj spleta, ne razkrivajte svojih podatkov, ki bi vas lahko postavili v neprijeten položaj v državi destinacije, npr. občutljivih podatkov, kot so vaše politično, versko prepričanje ali spolna usmerjenost.

    Če potujete s službeno opremo, je delodajalec skladno s Splošno uredbo o varstvu podatkov dolžan zagotoviti varnost osebnih podatkov. Delodajalec naj v tem primeru opravi oceno učinka in zagotovi primerne ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov.

    Kaj narediti, če na destinaciji zaidete v težave?

    Poleg zgornjih nasvetov, imejte s seboj vedno telefonsko številko predstavništva Slovenije v tujini, saj vam bo koristila ob primeru kraje, izgube ali odtujitve vašega mobilnega telefona, tablice ali računalnika. Kontakti predstavništev Slovenije v tujini so na voljo na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve: https://www.gov.si/predstavnistva/, kjer so na voljo tudi koristni napotki pred potovanjem: https://www.gov.si/teme/napotki-pred-potovanjem/

    Vir: Informacijski pooblaščenec >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi