Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Vlada z dopolnitvijo uredbe o omejitvi cen elektrike jasneje opredelila obseg poslov

    Ljubljana, 06. decembra (STA) - Vlada je na dopisni seji dopolnila uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce. S tem se po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo bolj jasno opredeljuje vrste poslov, s katerimi se do konca leta sklepajo dobave elektrike v letu 2023, in obravnavo dokupov manjkajočih količin.

    Vlada je uredbo sprejela minuli teden, z njo pa je opredelila formulo oblikovanja referenčne nabavne cene elektrike, vezano na nemško borzo elektrike.

    S tem država v luči visokih cen energije za čas do konca leta pomaga podjetjem in ostalim velikim odjemalcem, za katere ne velja regulirana cena elektrike, pri sklepanju pogodb o dobavi električne energije v letu 2023. Veliki odjemalci imajo pravico do te cene za količine elektrike do 90 odstotkov porabe v letu 2021.

    Uredbi je nato danes sledil še sprejem predloga zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen energije, ki med drugim vsebuje tudi shemo za subvencioniranje cene elektrike in plina.

    A po uveljavitvi so se po navedbah ministrstva za infrastrukturo pojavila različna tolmačenja uredbe, zato jo je bilo s ciljem večje jasnosti treba dopolniti. Uredba se tako uporablja za pogodbe in druge oblike pravnih poslov o dobavi električne energije v letu 2023, sklenjene v obdobju od vključno 30. novembra do vključno 31. decembra letos.

    Pri pogodbah o dobavi električne energije je namreč, kot so zapisali na ministrstvu, pogosta praksa, da se najprej sklenejo krovne pogodbe o dobavi, s katerimi se določijo temeljni parametri pogodbenega razmerja med dobaviteljem in odjemalcem, cene in količine za posamezno leto pa se določajo ločeno - z aneksi ali z drugimi pravnimi posli, ki prav tako veljajo za pogodbe (npr. ponudbe ali elektronska pošta). Namen dopolnitve je torej, da uredba velja tudi za tovrstne posle.

    Uredba ob tem po pojasnilih ministrstva ne posega v pogodbe o dobavi oz. posle, sklenjene pred uveljavitvijo uredbe, po katerih so že zakupljene določene količine za leto 2023. V primerih, ko so bile zakupljene količine samo za določen del električne energije za prihodnje leto in se v obdobju od 30. novembra do konca leta sklepajo posli za manjkajoče količine po letnih pogodbah, pa morajo biti cene za del teh manjkajočih količin določene skladno z novo uredbo.


    Vir: Tax-Fin-Lex >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi